Насрочиха края на света за 15 септември, НАСА го отмени

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 август 2015 в 11:52 9304 1

НАСА излезе със съобщение, че поредният слух за гигантски астероид, който ще се сблъска в Земята следващия месец, се разминава с истината.

Напоследък на доста блогове и постове любителите на конспирациите твърдят, че астероид ще се вреже в Земята, някъде между 15 и 28 септември, 2015 г. На една от тези дати, според слуховете, ще има сблъсък - "очевидно" край Пуерто Рико - причинявайки огромни разрушения по крайбрежието на Съединените щати и Мексико, както и на Централна и Южна Америка.

"Това е слух, който се превърна във вирусен, а сега какви са фактите:", се казва в прессъобщението на агенцията, озаглавено "НАСА: Няма астероид заплашващ Земята".

"Няма никакво доказателство, че астероид или друг небесен обект ще се сблъска със Земята на тези дати", заяви Пол Чодас (Paul Chodas), ръководител на подразделението на НАСА Near-Earth Object (Близки до Земята обекти) към Лабораторията за реактивни двигатели (Jet Propulsion Laboratory)  в Пасадена, Калифорния.

Наблюденията на Near-Earth Object показват, че няма астероиди или комети, които биха повлияли на Земята в обозримо бъдеще. Всички известни потенциално опасни астероиди има по-малко от 0.01% вероятност да се сблъскат до Земята в следващите 100 години.

В Near-Earth Object участва международен екип от астрономи и учени, които следят непрестанно небето с телескопите си, търсят астероиди, които биха могли да навредят на нашата планета и прогнозират траекториите им през пространството в обозримо бъдеще. Ако има някаква опасност, Чодас и колегите му щяха да знаят за нея.

"Ако имаше някакъв достатъчно голям обект, който да може да направи такова опустошение през септември, щяхме вече да видим нещо от него", заявява той.

Това съобщение, разбира се, не убеди истинските вярващи, пише The independent. Джон Баун (John Bowne) от известния конспиративен сайт InfoWars коментира: "Разбира се, че НАСА ще отрече това, но защо ще ни казва нещо Те са финансирани от нашето правителство?"

Това не е първият път, когато се появяват подобни необосновани твърдения за "апокалипсис" с падащи небесни обекти и за съжаление, няма да са последните. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.08 2015 в 20:28

Уфф, тъкмо се бях притеснил, че от доста време не беше имало край на света. Тия слухове за астероида ми вдигнаха малко тонуса, а сега НАСА уби надеждите ми. Тия прозаични учени нямат грам въображение. Вместо да уплашат населението с някоя ужасяваща новина, те тръгнали да обясняват, че всичко било спокойно...