Национален конкурс за есе за ученици и студенти

Пенка Лазарова Последна промяна на 04 февруари 2022 в 07:26 5895 0

Океанските течения са играли голяма роля в събитията, свързани с изменението на климата в миналото и днес. Кредит: Wikimedia Commons

Управителният съвет на Съюза на физиците в България обявява национален конкурс за есе за ученици и студенти на тема: „Физика, физици и околна среда“.

Авторите трябва да посочат след заглавието на есето си имената си, името на научния ръководител на избраната тема, класа и учебното заведение, дадено с адрес и пощенски код, както и електронна поща и телефон за контакт. Есета без тази информация няма да бъдат разгледани от журито.

Текстът на есетата трябва да бъде в обем до 4 страници във формат Word for Windows, шрифт Times New Roman, 12 рt, 1 line spаcing. Желателно е да се посочват източниците на използваната информация (книги, сайтове, публикации и т.н.).

Примерни теми:

• Физични явления в климата, атмосферата и водите на Земята.
• Причини за климатичните промени, последиците от тях и влиянието им върху околната среда.
• Човешки дейности, влияещи върху околната среда и свързани с климатичните промени.
• Физични методи и апаратура за изследване на климатичните промени.
• Физици и постиженията им в изследването на климатичните промени и опазването на околната среда.
• Други.

Есетата се изпращат по електронната поща на е-mail:
[email protected] с копие на адрес: [email protected].

Краен срок: 30.04.2022 г.

С участието си в конкурса авторът се съгласява да предостави безвъзмездно правата неговата работа да бъде класирана, избирана, показвана в различни интернет ресурси, споделяна в социални мрежи, печатана и експонирана за нуждите на конкурса и последващите събития, организирани във връзка с него.

Есетата ще бъдат оценявани от компетентно жури.

Отличените с І, ІІ и ІІІ награда есета в трите възрастови групи (6 – 8 кл., 9 – 12 кл. и студенти) ще бъдат отпечатани в брошура за Младежката научна сесия, която ще бъде качена на сайтовете на Съюза на физиците в България и на Европейската нощ на учените 2022.

Подбрани от журито на конкурса есета, представящи дейността на български учени, свързана с изследването на климатичните промени и опазването на околната среда, ще бъдат отпечатани в бр. 12 на в. „Homo Sciens“ (ISSN 1312 8884), издание по проект „Европейска нощ на учените 2022“.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 24 май 2022 г. на сайта на Съюза на физиците в България, а времето и мястото на награждаването ще бъдат съобщени допълнително.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !