Неочаквано в Антарктика откриха над 90 нови вулкана

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 август 2017 в 11:38 9478 1

Кредит Doug Wiens

Планината Сидли. е най-младият вулкан, издигащ се над леда в Западна Антарктика. Група сеизмолози откри нова вулканична активност под леда на около 50 км от планината Сидли.

Антарктида е земя на лед. Но един поглед под ледения щит на Западна Антарктика разкрива една от най-големите вулканични системи в света, разказва Live Science.

Откритието, направено от учени от Университета на Единбург, бе публикувано в списание Geological Society London Special Publications.

В публикувана статията изследователите описват 138 вулкана, 91 от които не са били известни преди. Релефът на Антарктида е изучен сравнително слабо заради ледената покривка, покриваща 98% от площта на континента.

За да открият вулканите, учените използват аеромагнитни снимки (измерване на геомагнитното поле от самолет или хеликоптер) и сателитни данни ги сравняват с картата Bedmap2, съставена от предишно изследване, публикувано през 2013 г., която показва системата от канали, която тече под ледника Thwaites, бързотопящ се ледник, което според учените става заради глобалното затопляне.

Използвайки данните от въздушните радари, учените разбират, че тези препълнени подледникови канали разкриват петна с необичайно висока температура. След това изследователите проверяват субглациалната геология в региона и установяват, че тези петна на бързо топене са непропорционално струпани в западната част на Антарктика около потвърдени или непотвърдени досега вулкани или други предполагаеми горещи точки.

Карта на местоположение на вулканичните конуси, идентифицирани от Bedmap2 в Западна антарктическа рифтова система (Van Wyk de Vries et al., 2017)

Според авторите, изучаването на вулканите в Антарктика е особено важно поради факта, че изригването на някой от тях може да доведе до значително топене на ледниците. Те отбелязват, че повечето от изригванията в момента стават на по-рано покрити от ледници области, като Исландия и Аляска. Ето защо, според учените, е необходимо да се изследват тези вулкани и да разбере доколко са активни и доколко можем да очакваме от тях да изригвания в бъдеще.

От друга страна, вулканичните конуси, някои от които надвишават 1500 метра височина, а най-високият - 3800 метра, забавят движението на ледниците към морето. Няколко от откритите вулкани вероятно вече са имали такъв възпиращ ефект.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!