Огнена лава залива Хавай (снимки и видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 май 2018 в 11:46 13662 0

От началото на изригването на вулкана Килауеа общо 12 пукнатини се отвориха и изливат непрекъснато лава върху околните пътища гори и къщи на Големия остров, съобщава Хавайската гражданска защита (Hawaii County Civil Defense).

Настъпващите огнени разтопени скали предизвикват пожари - общо 35 сгради, повечето от които домове, са изгорели, откакто започна изригването на 3 май.

Хавайците също трябва да се справят с вулканичното замърсяване на въздуха, известно като "вог", причинено най-вече от водните пари, въглеродния диоксид и серния диоксид, според Американската геоложка служба (US Geoscience Survey - USGS) и нейните партньори. В резултат на това правителствени служители съветват хората с проблеми с дишането да си останат вкъщи и ако е необходимо, да използват пречистватели на въздуха. 

Килауеа винаги е бил активен вулкан, но най-новото му шоу е за книгата за рекордите. Изригването започна в средата на март, когато геолозите забелязаха, че един от двата активни отвора на Килауеа, кратера Pu'u 'O'ō се надува.

Този впечатляващ купол ​​е 20 метра висок фонтан от, заснет в Хавай . Кредит: USGS

Кратерът Pu'u 'Ō'ō се намира в източната част на рифтовата зона на вулкана и представлява "отдушник" на вулкана Килауеа, избухвайки почти непрекъснато от януари 1983 г., но този път се случва нещо необичайно, според геологът от USGS Джанет Баб (Janet Babb), говорител на Хавайската вулканичната обсерватория (HVO).

Дъното на кратера на Pu'u 'Ō'ō се срива в понеделник (30 април), а срутването притиска магмата под земята на югоизток към областта Пуна. Докато лавата не потече в Лейлани в четвъртък, геолозите не бяха сигурни дали магмата ще пробие повърхността.

Магмата потече на югоизток към едно уязвимо място - жилищния район Лейлани Естейтс. 

Движещата се лава се оказа катастрофална за хората, живеещи там. Серия от земетресения, включително земетресение с магнитуд 6,9, което удари на 4 май, предшестваха изливащата се лава. И сега лава и газ продължават да изригват по-слабо, според Хавайската вулканичната обсерватория. Нещо повече, вчера бе изхвърлено минимално количество лава с мехурчета от различните пукнатини, но опасните газове продължават да се отделят.

Но това не е знак, че изригването е приключило.

"Това вероятно е само една пауза в активността, очаква се да се разкрият допълнителни огнища или възобновяване на изригванията, тъй като сеизмичността продължава в района", заявяват от HVO. 

Междувременно в Pu'u 'Ō'ō няма активност, а езерото от лава на върха на Килауеа продължава да спада.

Предвид относителното намаляване на геоложката активност, на жителите на Лейлани Естейтс им е позволено да проверяват своето имущество през деня, стига да са "готови да се евакуират веднага при сигнал", заявиха от Хавайската гражданска защита.

На всички останали се препоръчва да стоят настрана.

"Сега не е време за разглеждане на забележителности. Можете да помогнете много, като останете извън района".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !