Падналият в горещия извор в Йелоустоун се е разтворил за ден (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 ноември 2016 в 08:49 26052 1

Гейзерът Норис.

През юни 23-годишен мъж падна в един от горещите извори в Национален парк Йелоустоун и загина бързо.

Сега, благодарение на искане по Закона за свобода на информацията на една местна телевизионна мрежа, излязоха наяве още зловещи подробности за причината и последиците от инцидента, разказва IFLScience.

Колин Натаниел Скот падна в басейна на гейзера Норис на 7 юни. На следващия ден говорител на парка заяви пред AP, че "са намерени няколко лични вещи", но добави, че "не е имало никакви останки".

Скот и сестра му се отдалечили на около 200 метра от изкуствения път. Той се навел, за да потопи показалеца си в езерото, за да провери температурата на водата, когато се подхлъзва и потъва в един от най-горещите и най-нестабилни басейни в целия регион.

Трупът на пострадалия е забелязан да се носи в езерото по-късно същия ден, но служителите на парка не могат да го достигнат, за да го измъкнат. Внезапна гръмотевична буря  ги принуждава да се оттеглят. Връщайки се на следващия ден, откриват, че нищо не е останало от човека - дори джапанките му.

Той е един от 22-ата, които са починали от инциденти в горещите извори от 1890 г., и въпреки че повечето са били нещастни случаи, двама души са загинали, докато се опитват да поплуват.

Под Националния парк Йелоустоун се намира един от най-големите магмени резервоари в света. Водата от валежите се просмуква в земята, където се нагрява от горещата мантия и "избухва" в над 10 000 извори и гейзери, някои от които изключително горещи и невероятно кисели.

Гейзерите на Йелоустоун имат средно температура около 93° С на повърхността, а са далеч по-горещи само на няколко метра надолу. Те са оградени от множество предупредителни знаци и за това си има основателна причина.

Тези басейни са обитаеми само за специализирани организми, известни като археи, за които ви разказахме в "Екстремофилите - живот на ръба".

Човешкият организъм няма такива способности, така че "не опитвайте някоя глупост, ако не искате да се разтворите като бучка захар в кафе" - предупреждава IFLScience.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

20.11 2016 в 01:16

"... и въпреки че повечето са били нещастни случаи, двама души са загинали, докато се опитват да поплуват."

Вече и от коментарите ли преписвате без да проверите?
Не са се опитвали да плуват. Връщали са се по тъмно от плуване в една от реките. Не са носели фенерчета, отклонили са се от пътя, изгубили са се и мислели, че прекосяват малък поток, когато нагазили в дълбок горещ извор.
И не са загинали двама. Групата е била от трима души, загинала е една жена.