Първият бозайник стана жертва на климатичните промени

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 март 2019 в 00:00 9633 0

Кредит REBECCA DIETE/LUKE LEUNG/UNIVERSITY OF QUEENSLAND

Официално: За първи път бозайник е унищожен от причинените от човека климатични промени.

Австралийското правителство обяви, че е изчезнал малък гризач, наречен мозаечно опашат плъх от остров Брамбъл Кей или Брамбъл кей меломис (Melomys rubicola).

Гризачът имаше само едно местообитание - малък коралов остров в северната част на Големия бариерен риф, близо до Папуа Нова Гвинея. Пясъчното островче е около 300 на 500 м и се издига само на един метър над морското равнище.

През последните години повишаването на морското равнище, в съчетание със засилващите се бури, унищожи около 97% от растителността на сушата - единственият източник на храна на меломисите, съобщава Scientific American - мрачно напомняне за ефектите на човека върху глобалната околна среда.

Според съобщение от 2016 г. последният потвърдил, че е видял жив представител на вида, е рибар, който е забелязал един от гризачите в края на 2009 г. Сега изглежда възможно, че може да е бил последният оцелял меломис.

Тази година австралийското Министерство на околната среда и енергетиката публикува прессъобщение, в което призовава за увеличаване на усилията за защита на застрашените видове в страната.

В прессъобщението се препоръчва меломисите, които както се вижда по-горе, не са забелязани от 2009 г. насам, да се прехвърлят от списъка на застрашените в тоза на официално изчезналите.

Австралийското правителство посочва причинените от човека климатични промени като основна причина за смъртта на малките гризачи.

Загубата на гризач, който е живял само на един малък остров, може да не е съдбоносна за целия свят, но тя е ярко напомняне за необратимото въздействие на човешката цивилизация върху планетата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !