Преди половин милион години стридите са били 1,5 пъти по-големи от днес (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 февруари 2017 в 11:39 2859 0

Преди половин милион години стридите в залива Чесапийк са били 1,5 пъти по-големи от днес, съобщават изследователи по време на годишната среща на AAAS, пише онлайн изданието Science.  

В доклада пред AAAS (Американското общество за съдействие развитието на науката - American Association for the Advancement of Science) се казва още, че тези метотели са живели около четири пъти по-дълго от своите съвременни роднини. Това се определя в съответствие с редуващите се бели и сиви ленти на изкопаемите черупки, които се използват като дървесните пръстени. (Черупката на снимката горе е пример от преди 28 милиона години и не е използвана в това изследване).

Учените са взели от 11 места по протежение на източния бряг на Съединените щати повече от четири хиляди образци на фосили на стриди, живели в периода отпреди 500 000 - 80 000 години. Първото, което прави впечатление е, че размерът и възрастта на черупките са големи, но забележимо намаляват с годините.

Това откритие предполагат, че днешните стриди се ловят, преди да пораснат, а най-големите се изяждат първи. Това е лошо, защото стридите започват като мъжки и след това стават женски, а по-възрастните и по-големите женски са по репродуктивно активни.

Тези изводи на изследователите показват, че текущата екологична политика е неправилна, защото акцентира върху опазване на младите и малки екземпляри. А в същото време за опазване на популацията са по-важни по-големите женски стриди.

Популациите стриди в залива Чесапийк са намалели значително през последните десетилетия поради свръхулов, болести и замърсяване. Когато икеанолозите започнаха наблюдение на стридите в залива през 40-те, те вече бяха опустошени от 75 години тралене. Може да се каже, че учените никога не са виждали здрави рифове стриди в залива Чесапийк. Но фосилните записи показват, че тези мекотели са били широко разпространен, процъфтяващ вид преди заселването на човека.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !