Прогноза: Следващото голямо земетресение в Турция ще бъде с магнитуд 7 в Мраморно море

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 февруари 2017 в 11:05 6998 0

Кредит EarthQuakePredict

Епицентърът на следващото голямо земетресение в Турция е вероятно да бъде в рамките на Мраморно море, предупреди във вторник професор Халук Озенер (Haluk Özener), директор на Изследователския сеизмологичен институт към Университета Boğaziçi в Истанбул.

Трусът се очаква да бъде минимум с магнитуд 7, съобщи EarthQuakePredict, цитирайки турския Daily Sabah. 

Говорейки по време на конференция за земетръсната готовност в големите градове, директорът на обсерваторията Кандили (Kandilli Observatory) и Изследователския сеизмологичен институт (Earthquake Research Institute) подчерта, че Турция е земетръсна страна и добави, че земетресенията са природни бедствия, които не могат да бъдат предотвратени.

Озенер заяви, че Анадолската и Егейската тектонични плочи се изместват на запад с движение обратно на часовниковата стрелка, което води до натрупване на напрежение, което в крайна сметка води до земетресенията.

"Заради това движение, 80-90 процента от Турция е под непосредствена земетръсна заплаха", заяви той.

Две земетресения с магнитуд 5.3 разтърсиха западния град Чанаккале Турция в понеделник, не се съобщава за жертви, а само за леки наранявания.

Трусовете обаче силно повредиха около 40 сгради, предимно къщи в селата в близост до епицентъра, който е приблизително на 26 километра от бреговете на Ayvacık. Властите заявиха, че 11 села са пряко засегнати от земетресението, но земетресението се е усетило и в близките градове.

Турция, която се намира на няколко активни разломни линии, бе разтърсена от земетресение 7,4 по скалата на Рихтер на 17 август 1999, което уби хиляди в Коджаели, Адапазаръ, Истанбул, Ялова и околните градове на северозапад.  

След бедствието Турция преразгледа мерките за предотвратяване на щетите от земетресенията като основен ремонт на някои сгради, задължителна застраховка за земетресения и кампании за повишаване на осведомеността на обществеността.

Освен това, правителството е предприело амбициозния проект на преустройство на градовете. Старите, рушащи се сгради в цялата страна са разчистени, за да даде място на нови, земетръсно устойчиви сгради.

Учените обаче не изключват "едно голямо земетресение" да се случи в региона Мраморно море, северно от Чанаккале през следващите десетилетия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !