Растящи планини или диференциално въртене? Какво се случва в земното ядро

Вътрешното ядро ​​на Земята се върти по-бързо от повърхността й

Ваня Милева Последна промяна на 14 май 2020 в 00:00 13195 0

Нови точни наблюдения на сеизмични вълни, минаващи през центъра на нашата планета, потвърдиха, че твърдото вътрешно ядро се върти по-бързо от повърхността на Земята.

Геолозите не разбират напълно как работи генераторът на магнитното поле на Земята, но подозират, че е тясно свързан с динамичните процеси в близост до границата на двете ядра: течно външно и твърдо вътрешно. Промените в местоположението на магнитните полюси, промените в силата на полето и аномалните сеизмични данни подтикват изследователите да разгледат тези процеси по-детайлно.

„През 1996 г. малка, но систематична промяна на сеизмичните вълни, преминаващи през вътрешното ядро, е открита за първи път от нашата група, която ние интерпретирахме като доказателство за диференциално въртене на вътрешното ядро ​​спрямо земната повърхност“, разказва Сяодън Сън (Xiaodong Song), геолог от Пекинския университет.

Тези странни аномалии, за които говори проф. Сън, се тълкуват от него, че вътрешното ядро ​​може би се върти малко по-бързо от земната повърхност.

Но други специалисти обясняват това по различен начин, свързвайки го с разширяваща се и свиваща се вътрешна граница на ядрото, като на тази повърхност ту израстват планини, ту се отварят долини.

В нова статия, публикувана в списанието Earth and Planetary Science Letters, проф. Сън и неговите колеги опровергават това тълкуване, потвърждавайки хипотезата за бързото въртене на вътрешното ядро ​​на Земята.

Изследователите представят сеизмични данни от редица географски места и повтарящи се земетресения, наречени дублети, които се случват на едно и също място с течение на времето.

„Наличието на данни от едно и също място, но по различно време, ни позволява да разграничаваме сеизмичните сигнали, които се променят поради локализираното изменение на релефа от тези, които се променят поради движението и въртенето“, казва Йи Ян (Yi Yang), аспирант и водещ автор на изследването.

Екипът откри, че някои от сеизмичните вълни, генерирани от земетресение, проникват през желязното тяло под вътрешната граница на ядрото и се променят с течение на времето, което няма как да се случи, ако вътрешното ядро ​​е неподвижно, казват изследователите.

„Важното е, че се вижда как тези пречупени вълни се променят преди отразените вълни да отскочат от границата на вътрешното ядро, което предполага, че промените идват от вътрешното ядро“, разказва проф. Сън.

„Това, което прави анализа ни различен, е нашият прецизен метод за определяне кога точно промените в сеизмичните сигнали се появяват и пристигат в различните сеизмични станции по целия свят“, обяснява Ян. "Ние използваме сеизмична вълна, която не достига вътрешното ядро ​​като референтна вълна в нашите изчисления, което елиминира голяма част от неяснотата."

„Тази работа потвърждава, че промените във времето идват най-вече, ако не всички, от тялото на вътрешното ядро ​​и идеята, че промените в повърхността на ядрото са единственият източник на промени в сигнала, сега може да бъде отхвърлена“, твърди проф. Сън.

Справка:  “Origin of temporal changes of inner-core seismic waves”, Yi Yang, Xiaodong Song, Earth and Planetary Science Letters, DOI: 10.1016/j.epsl.2020.116267

Източник:

Growing mountains or shifting ground: What is going on in Earth’s inner core?,  
UNIVERSITY OF ILLINOIS AT URBANA-CHAMPAIGN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !