Разкри се произходът на неподвижните облаци, които често се бъркат с НЛО

Ваня Милева Последна промяна на 29 януари 2021 в 00:06 6984 0

Кредит scitechdaily

Гладките неподвижни облаци често се бъркат с „неидентифицирани летящи обекти“. Те обаче не са толкова загадъчни, колкото може да изглеждат на пръв поглед.

Камерата за дистанционно сондиране Operational Land Imager (OLI) на борда на американския сателит Landsat 8 засне изображения на облаци със закръглени очертания, надвиснали над хребета Айзенхауер в Трансантарктическите планини на Антарктида. Ареалът им е ограничен на север от ледника Пристли и на юг от ледника Рийвс, подаващи се от шелфовия ледник Нансен в залива Тера Нова.

Снимката е от 29 декември 2020 г. Кредит: NASA GISS / Columbia

Облаците са от вида лещовидни облаци (Altocumulus lenticularis). Те се формират понякога по протежение на гребените на планинските вълни, които  се образуват, когато бързо движещият се вятър се нарушава от топографска бариера - в този случай - хребетът Айзенхауер. Въздухът е принуден да се издигне нагоре над планините, предизвиквайки вълни от издигащ се и падащ въздух от подветрената страна на хребета.  Надигащият се въздух се охлажда и водните пари се кондензират в облаци. И обратно, падащият въздух води до изпаряване.

Освен загадъчната си форма този тип облаци изглеждат сякащш неподвижни - понякога в продължение на часове - противодействайки на силните хоризонтални ветрове. Всъщност облаците постоянно се изграждат около гребена на вълната и се разсейват малко след него.

29 декември 2020 г. Натиснете с мишката за по-голямо изображение с висока разделителна способност.

В САЩ лещовидните облаци са особено разпространени около Скалистите планини. Известно е, че те се срещат и над антарктически планини, но освен спътниците няма много други свидетели. В Антарктика ярко белият цвят на облаците над леда ги прави трудни за различаване, дори на сателитните снимки. Това изображение с естествен цвят е подобрено с инфрачервена светлина, за да се откроят белите облаци от белия сняг и лед отдолу. Облаците хвърляха и заоблени сенки върху пейзажа.

Източник: Mysterious Hovering Clouds Spotted Over the Transantarctic Mountains, Scitech Daily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !