Силно земетресение всеки момент може да погълне големи части от Калифорния (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 23 март 2017 в 13:15 15028 1

Кадър от разседа Сан Андреас, за който се смята, че е пропаднал с близо един метър

Очаквано голямо земетресение в Калифорния може да се окаже по-смъртоносно от всички прогнози досега и да причини почти незабавно потъване в морето на големи части от американския щат. Това показва проучване на разседа Нюпорт-Ингълууд - една от най-опасните зони в района.

Големи земетресения, поразявали разлома преди векове, са причинили потъването за секунди с един метър на Сийл бийч близо до Ориндж Каунти. Очакваното земетресение обаче е толкова мащабно, че може да приключи с падането на обширни зони под морското равнище, твърди проф. Мат Кърби (Matt Kirby) от Калифорнийския държавен университет Фулъртън, който е работил с автора на проучването - дипломиращият се студент Робрът Лийпър (Robert Leeper). Заключенията им са публикувани в списание Nature.

Общо три земетресения през изминалите 2 000 години са причинили потъване с около един метър на земята около Лос Анджелис. В наши дни това може да причини сриване на районите под морското равнище с от 50 см до 1 м. Последното мащабно земетресение е било това в Сан Андреас през 1857 г. Спореo учените, в разлома Сан Андреас, който се простира на 1 300 км през почти цялата дължина на Калифорния, такива земетресения се очаква да се случват грубо на всеки 150 години.

"Това е нещо, което ще се случи много скоро. Вероятно ако се случи днес, ще видите как водата нахлува", обяснява Кърби, цитиран от Daily mail. Проучването му е било ограничено до район от приблизително 5 кв/км от националния парк Seal Beach National Wildlife Refuge, близо до Нюпорт-Ингълууд и разседа Роуз Кениън. Кърби признава, че точната честота на събитията е неясна.

източник: Daily mail

Земетресение по протежението на линиите на стари трусове, които са били предимно с магнитуд около 7,5 по Рихтер, може да причини сриване на земята със средно 2,5 м. Официалните прогнози на USGS за Калифорния са за 16% шанс от трус от 7,5 или повече в тази част от разседа през следващите 30 години. 

Редки, но по-мощни земетресения от онова от 1857 г., могат да разтърсят земята до 3 минути и да я разместят до 6 м. Това може да има унищожителни последици с потенциално увреждане на акведуктите, които пренасят водата в Южна Калифорния, прекъсване на електропроводи и разкъсване на магистрали. 

Най-малкото от историческите земетресения в региона е било по-интензивно от най-силното регистрирано. С магнитуд 6,3 трусът от Лонг Бийч през 1933 г. причинява смъртта на 120 души и щети за милиарди долари.  В наши дни проучваният район се намира между градовете Хънтингтън Бийч и Лонг Бийч - дом на над 600 000 уши. В близкия Лос Анджелис населението е 10 милиона.

източник: USGS 

Изследователите са анализирали последните данни от сложната система от активни геоложки разседи в щата, както и нови методи за превод на тези данни във вероятности за земетръси. Вероятността Калифорния да изпита трус от 8 по Рихтер или дори по-силен през следващите 30 години е нараснала от около 4,7% до около 7%.

Сеизмологът Джон Видале (John Vidale), председател на Pacific Northwest Seismic Network, е скептичен, че подобни мощни земетресения могат да се случат често в района. 

Кърби отбелязва, че екипът му е бил в състояние да вземе проби от почвата само от относително ненарушени места. Според него взимането на проби от по-дълбоки места ще хвърли още по-голяма светлина върху сеизмичните данни, като дори може предостави още примери за подобни земетресения, с които да работят.

Федералните, щатските и военните служби вече работят съвместно за съставяне на проектопланове за това какво би се случило след едно мащабно земетресение. Те отразяват дълбокото безпокойство от потенциалната внушителност на подобно бедствие. В най-лошите сценарии загиналите са до 14 000, ранените 30 000, хиляди останали без дом, и замиране на икономиката с десетилетия.

Службите планират разполагане на граждански и военни служители и оборудване. Предвиждат се товарни самолети, хеликоптери и кораби, както и десетки хиляди войници, лекари, погребални екипи, полицаи, пожарникари, инженери и други специалисти. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!