Смъртоносни астероиди са невидими за наземните телескопи

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 април 2016 в 11:02 7562 1

Кредит НАСА

Карта на кръстосания огън от потенциално опасни за Земята астероиди.

Наземните обсерватории са безсилни да откриват навреме потенциално опасни за нашата планета обекти, според оценката на астрономи, проверили възможностите на големите телескопи, водещи наблюденията си от Земята.

Изследването е публикувано като препринт в arXiv.org.

Изводите на екипа астрономи е на базата на анализ на статистиката на няколко радиообсерватории, включително обсерваторията на Аресибо (Пуерто Рико), Голдстоун (пустинята Мохаве, Калифорния, САЩ), радиотелескопа на Грийн Банк (Западна Вирджиния), 70-метровата DSS-43 антена в Канбера, и радиотелескопа Паркс (Нов Южен Уелс, Австралия).

Анализирана е относителната чувствителност на обсерваториите и броя на откритите близкопрелитащи до земята обекти (near-Earth asteroids - NEAs).

Оказва се, че откриването от наземните наблюдения на опасно близо прелитащи обекти е недостатъчно пълно и твърде късно.

През 2015 г. обсерваторията Аресибо и 70-метровия радиотелескоп на обсерватория Голдстоун заедно са успели да открият 276 уникални потенциално опасни обекти (съответно 253 и 131).

Като се комбинират данните от двете обсерватории, се оказва, че общо са открили 276 уникални NEAs. От тях с Аресибо са открити 95, а от Голдстоун - 39 или 38% и 30% от броя на всички обекти.

Около 50% от откритите астероиди имат абсолютна звездна величина > 25, което съответства на диаметри <~ 30м. Челябинският метеорит навлезе с диаметър около 20 метра в земната атмосфера.

Учените смятат, че тези данни показват, че се пропускат значителен брой потенциално опасни обекти и че е необходимо да се подобри чувствителността на наземните телескопи и да се обърне по-голямо внимание на наблюденията с орбитални телескопи. За съжаление дори един наземен телескоп ще засече NEAs, това вероятно ще бъде твърде късно, за да се реагира.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

19.04 2016 в 10:35

И как по-точно ще се реагира?! Нямаме подходящи оръжия (ядрените не вършат работа в случая), нямаме двигатели, нямаме защита - силови полета и добри брони така и не са открити. А дори и да имаше наистина добра броня, нямаме двигател, който ще изкара кораб/ракета с нея, заради тежестта. Дават се пари за какво ли не, но всъщност никой не разбира, че няма как да се защитим от каква да е космическа заплаха. Не можем и да пътуваме далеч - отново нямаме защита (включително от космическата радиация), нито двигатели...