Стартира нов опит да се пробие земната кора и да се достигне мантията на Земята

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 декември 2015 в 14:25 31191 4

Въпреки досегашните усилия, човешко съоръжение никога не е преминавало кората на планетата. А тя е само тънка обвивка, покриваща бездънната мантия, дълбоко под която се намира ядрото.

Цялото човешко познание за това, което се случва под кората е получено чрез косвени методи - например чрез анализ на разпространението на сеизмичните вълни. Прякото наблюдение на земните недра остава непосилно технологично предизвикателство и засега само мечта на геолозите.

Проект за сондиране на океанското дъно с цел да се достигне повърхността на Мохорович възнамерява скоро да осъществи тази мечта, съобщава Nature. Слоят между кората и мантията на Земята се нарича граница на Мохорович в чест на хърватския сейзмолог.

През декември тази година от пристанището в Шри Ланка в морето ще потегли изследователският кораб JOIDES Resolution, който ще се отправи в югозападния район на Индийски океан. Той ще се опита да пробие 1.5 километра от кората на дъното. И ако първата фаза от работата е успешна, следващата стъпка ще бъде да се задълбочи сондажа, докато не се достигне мантията.

Досегашните опити са достигали дълбочина повече от 7 км, но не и до земната мантия. Този път надежда за успех дава изключително малката дебелина на земната кора в района, избран за сондиране. Според наличните данни, там тя не е по-дебела от 2.5 км - много по-тънка отколкото на континенталните плочи.

Опити да се пробие земната кора на океанското дъно вече са правени - през 50-те и 2010-те години - но са се натъкнали на непреодолими препятствия - на много твърди вулканични скали на дъното на Тихия и Атлантическия океан. Този път организаторите от кампанията SloMo не сматат, че ще имат такива трудности - предишни проучвания показват, че в Западноиндийския хребет вулканичните скали са рядкост. 

Какво ще стане ще разберем скоро. Първият етап от сондирането по план трябва да завърши на 30 януари, 2016. Тогава, според резултата, ще се вземе решение за провеждането на втория етап, по време на който ще се достигнат 3 км дълбочина в кората и се очаква да се достигне земната мантия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.12 2015 в 09:56

схемата е коректна, само обяснението е неграмотно- линията на мохорович е началото на същинската мантия и каря на литосферата-тоест-границата между твърдо и течно състояние-горния слой на мантията е част от литосферата.

02.12 2015 в 20:24

Поредна тъпня!

02.12 2015 в 18:20

Схемата е на Nature.

02.12 2015 в 17:23

Схемата на разреза не е коректна - повърхнината на Мохоровичич (Moho) е между земната кора и мантията.