Супертайфунът Меранти помете Тайван, да се готви Китай (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 септември 2016 в 16:19 5718 0

Кредит NOAA/NASA CIMSS/SSEC

Целият остров Итбайат, северно от Филипините, може да се види ясно в "окото" на супертайфуна Меранти рано във вторник следобед.

Във вторник сутринта супертайфунът Меранти стана най-силната буря на Земята за 2016 г., вятърът във вътрешната стена на окото поддържаше постоянна скорост от 300км/ч.

Това прави Меранти вторият  по сила тайфун, регистриран в северозападната част на Тихия океан. Единствената буря, която е била по-силна, само с 8 км/ч., бе тайфунът Хайат, при който загинаха повече от 6000 души във Филипините през 2013 г., пише The Washington Post.

Окото на бурята е точно над остров Итбайат, северно от Филипините, рано във вторник следобед.Това означава, че Итбайат, който има население около 3000 през 2010 г., сега е мястото, където вилнеят най-силните ветрове.

До сряда следобед, никой не знае какво се случва на Итбайат. Но PAGASA, филипинската Национална метеорологична служба, заяви пред репортер на канала NewsAsia, че ще потегли военен кораб до Итбайат, за да предостави помощ на оцелелите. В момента няма полети над района като редовните маршрути са променени.

Супертайфунът Меранти помете Тайван на 14 септември и в момента е най-силната тропическа буря на Земята тази година, с мощни постоянни пориви на вятъра до 300 км/ч. (Jenny Starrs / The Washington Post)

Във вторник вечер окото на супертайфунът Меранти премина на по-малко от 30 км южно от Тайван. Дори и без пряк допир до брега, супертайфунът предизвика пориви на вятъра над 160 км/ч.. В архипелаг западно от Тайван вятърът достигна до 215 км/ч. Община Hengchun община съобщава за пориви до 182 км/ч. Метеорологичната агенция на Тайван заяви, че това е най-силната буря за града за 120 години водене на наблюдения. Поривите достигат 180 км/ч. на международното летище в Каосюн.

Във тайванските окръзи Пингтунг, Тайтунг и Хуалиен се наблюдават еднодневни суми на валежите над 48 см, а в планинския Тайву са измерени невероятните 79 см.

Центърът на Меранти се движи на юг през Южнокитайско море и се насочва към Китай. Тайфунът се очаква да бъде категория 3 или 4, когато се появи на сушата. Въпреки че бурята е отслабнала, тслед като премина през планините на Тайван, тя остава още много опасна за крайбрежните райони на Китай. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !