Светът през погледа на една полярна мечка (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 януари 2017 в 09:00 5290 0

Кредит USGS

Кадри от камера, закрепена на шията на полярна мечка, показват как тези жители на Арктика играят, плуват и ловуват, разказва Live Science.

Видеото е публикувано от американската агенция за геоложки проучвания (United States Geological Survey - USGS). Кадрите са заснети от камера около врата на женска полярна мечка от море Бофорт, на север от Аляска.

Кадри показват света през очите на мечката, докато тя пристъпва тежко по леда, напада тюлен, играе с друга полярна мечка и плува в океана. Целта на проекта, според USGS, е да се разбере как реагират полярните мечки на намаляването на морския лед в Арктика.

Женската полярна мечка с камерата играе, бори се с друга полярна мечка в море Бофорт. Източник: USGS

Полярните (белите) мечки Ursus Maritimus са определени като застрашен вид според Закона за застрашените видове от 2008 г. Основната причина за включването им в списъка е продължаващата загуба на морския лед, която заплашва възможността на мечките да ловуват тюлени през зимата. Проучване от 2015 г., публикувано в списанието Ecological Applications, установи, че полярните мечки в море Бофорт са намалели между 25% и 50% за периода 2001-2010 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !