Тръмп готви фатален удар против мерките срещу промените на климата

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 май 2016 в 13:18 12201 1

"Вие знаете, че не позволяват да използвате лак за коса вече, защото това се отразява на озона", заяви Тръмп в друго скандално изказване..

Ако Доналд Тръмп стане президент, ще спре борбата срещу изменението на климата по начин, който заплашва да унищожи всяка надежда, предупреждава Матю Низбет (Matthew Nisbet) на страницата на NewScientist.

Доналд Тръмп не само обеща да "прекрати Парижкия договор за климатичните промени", да сложи край на американското финансиране за програмите срещу измененията на климата на ООН, а и да оттегли "глупавите" правила на администрацията на Обама за намаляване на емисиите на електрическите централи.

Кандидатът на републиканците за президент често се шокира консервативните члениове на партията си с импровизираните си изказвания по основни въпроси. Но в речта вчера на заседание на петролната индустрия директно повтори линията на партията си по въпосите за промените в климата и енергетиката.

Тръмп изостава от Хилъри Клинтън, вероятният му съперник от Демократическата партия за Белия дом, в набирането на средства, а речта му бе ясен знак, че той се стреми да се възползва от финансовата подкрепа на мощната индустрия, използваща фосилните горива. Неговият призив да се премахнат регламентите за индустрията също задълбочава привлекателността му за избирателите в петролната, газовата и въглищна промишленост в щата.

"Ако "извратената" Хилъри Клинтън влезе в управлението, нещата ще станат много по-зле, повярвайте ми."- заяви Тръмп.

Тръмп за климатичните промени

"Евентуално президентство на Тръмп ще бъде заплаха, кояро е качествено различна от последните републикански кандидати - скептици по отношение на промените на климата. Това може да постави началото на вълна от политически и икономически кризи, глобална нестабилност и фатално би довело до прекъсване на усилията за решаване на този проблем в САЩ и в чужбина" - отбелязва Матю Низбет.

Разтревожени от възможността за победа на Тръмп през ноември, преговарящите спешно работят, за да финализират споразумението от Париж в ООН, с надеждата, че може да стане задължително преди президентът Обама да напусне поста си. Но дори и да стане това, победата на Тръмп може да парализира международния напредък по други начини.

В момента, когато светът се нуждае от американското лидерство по този въпрос, непоследователността на Тръмп за опазване на климата и енергийната политика и ще отблъсне междунаросното сътрудничество и ще бъде спирачка срещу напредъка.

В последните си коментари, той заяви, че "не вярва в ролята на човека за глобалното затопляне", твърдейки, че изменението на климата е "пълна измислица" и "глупост", "създадена от и за китайците", за да разклатят американското производство. Тръмп обеща да премахне американската Агенция за опазване на околната среда. В интервю за The Wall Street Journal , той я нарича "посмешище за света".

Тръмп трудно ще предоговори глобалното споразумение за климата

Доналд Тръмп е "много малко вероятно" да може да предоговори глобалното споразумение относно изменението на климата, ако бъде избран за президент на САЩ, заяви ръководителят на ООН по въпросите за климата в сряда, защото това ще изисква съгласието на 195 страни, предаде Scientific American.

"Както всички знаем, Доналд Тръмп с охота прави много драматични изявления по много въпроси, така че не е изненадващо, но е много малко възможно да се случи," - подчерта Кристиана Фигерес, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата пред журналисти по случай на Carbon Expo в Кьолн.

Кой ще дойде в научния екип на Тръмп?

Д-р Питър Хотез (Dr. Peter J. Hotez), декан на Националното училище по тропическа медицина в колеж Бейлър изразява надежда, че Тръмп ще доведе експерти, които да направят по-разумни предложения в статия на Scientific American. Но Нийл Лейн (Neal F. Lane), бивш служител на Белия дом за научна и технологична политика по климата при президента Клинтън, е скептичен дори за това.

"Кой би назначил той в научния си екип?", пита Лейн. "Как биха могли те да му дадат съвети? Аз нямам отговор. Тези въпроси трябва да си зададат избирателите".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!