Тропическите дъждове ще се изместят на север през следващите десетилетия

НаукаOFFNews Последна промяна на 02 юли 2024 в 00:00 2084 0

Тропически дъжд

Кредит PICRYL, Public Domain

Предстои изместване на тропическите дъждове на север.

Светът вече усеща последиците от изменението на климата, но предстоящото изместване на тропическите дъждове на север поради неконтролираните въглеродни емисии може да има дълбоки последици за селското стопанство и икономиките около екватора.

Тази потенциално драстична промяна може значително да повлияе на екваториалните региони. Очаква се народите, обграждащи екватора от двете страни, като централноафриканските страни, северната част на Южна Америка и тихоокеанските острови, да почувстват най-остро въздействието.

Смяната на тропическите дъждове и атмосферните промени

Изместването на тропическите дъждове на север е предсказано от екип от изследователи от Калифорнийския университет, Ривърсайд, ръководен от професор Уей Лиу (Wei Liu).

Изместването на валежите се свързва предимно със сложни атмосферни промени, които засягат особено формирането на Вътрешнотропичната зона на конвергенция - ивицата по екватора между пасатите на северното и южното полукълбо с ширина няколкостотин километра. Намира се на север от екватора през по-голямата част от годината, през лятото в Северното полукълбо е по-далеч от екватора, отколкото през зимата, когато може дори да навлезе в Южното полукълбо. Съвпада с екваториалната депресия - област с ниско атмосферно налягане по екватора.

Вътрешнотропичната зона на конвергенция през лятото (в червено) и през зимата (в синьо). Кредит: Wikimedia Commons

Вътрешнотропичната зона на конвергенция е описвана като атмосферен двигател, тя е отговорна за генерирането на около една трета от световните валежи .

Въздействието върху основните тропически култури

Няколко основни тропически култури се отглеждат в регионите, които се очаква да бъдат най-засегнати от смяната на дъждовете.

Кафе, какао, палмово масло, банани, захарна тръстика, чай, манго и ананаси са сред селскостопанските продукти, които могат да имат проблеми с производството поради нестабилността на валежите.

Това изместване на север обаче ще продължи само около 20 години. След този период се очаква зоните на конвергенция да се върнат на юг, оставайки в тази позиция почти хилядолетие поради затоплянето на южните океани – което е друго отражение на въглеродните емисии.

Глобална циркулация на Земята. Вътрешнотропичната зона на конвергенция (в червено). Кредит: Wikimedia Commons

Какво става във Вътрешнотропичната зона на конвергенция

Вътрешнотропичната зона на конвергенция по същество действа като конвейерна лента за влага. Разположена по или близо до екватора, тя е мястото, където се срещат пасатите от Северното и Южното полукълбо.

Сблъскващите се въздушни потоци се издигат нагоре към по-хладни височини, абсорбирайки огромни количества влага от океаните.

Докато този влажен въздух се охлажда на по-високи височини, се образуват гръмотевични облаци и се отприщват проливни дъждовни бури. Не е необичайно тропическите дъждовни гори да получават над 4000 мм валежи годишно.

Влияние на въглеродните емисии върху атмосферата

Учените са използвали усъвършенствани компютърни модели, за да симулират ефектите в реалния свят от продължаващото изгаряне на изкопаеми горива и други източници на емисии на въглероден диоксид. Сложният модел включва различни компоненти на атмосферата, океана, морския лед и сушата, като всеки елемент взаимодейства с останалите.

Професор Лиу и колегите му са използвали тези сложни компютърни модели, за да предскажат атмосферното влияние на емисиите на въглероден диоксид.

"Промяната на валежите е много важна", отбелязва Лиу. "Това е област с много силни валежи. Така че една малка промяна ще доведе до големи промени в селското стопанство и икономиката на обществата. Това ще засегне много региони."

Изследователите  вземат предвид как въглеродните емисии влияят върху количеството лъчиста енергия в горната част на атмосферата, изместването на морския лед, вариациите на водните пари и промените в образуването на облаци, както и увеличените емисии на въглероден диоксид.

Комбинираните ефекти на всички тези фактори биха могли да изтласкат образуващите дъжд зони на конвергенция на север с до 0,2 градуса средно.

Въздействието на моделите на тропическите дъждове

В заключение, въпреки че последиците от изменението на климата са многобройни и разнообразни, възможната краткосрочна промяна в моделите на тропически дъждове може да има широкообхватни ефекти върху селското стопанство и икономиките на общностите близо до екватора.

Тази значителна промяна подчертава неотложната необходимост от ефективно справяне с глобалните въглеродни емисии.

Справка: Liu, W., Li, S., Li, C. et al. Contrasting fast and slow intertropical convergence zone migrations linked to delayed Southern Ocean warming. Nat. Clim. Chang. (2024). https://doi.org/10.1038/s41558-024-02034-x 

Източник: Tropical rains will shift northward in the coming decades, Rodielon Putol, Earth.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !