В Аляска са разбити рекордите по снеговалежи за САЩ. Какви са рекордите по света и у нас

Снегокалипсис по снимки на НАСА

Ваня Милева Последна промяна на 27 ноември 2023 в 08:04 5611 0

Рекордите за снеговалежи

Кредит Flickr | GreenLight Designs (CC BY-NC 2.0 DEED)

Рекордите за снеговалежи.

Зимното време влезе в пълна сила не само у нас, но и в Южна централна Аляска през 2023 г.

Анкъридж регистрира най-снежния си ноември от началото на воденето на отчети през 1953 г. – и достигна тази граница малко след средата на месеца. Освен това близкият планински проход се доближи до националния рекорд за 24-часов снеговалеж.

Сателитните изображения показват драстични промени

Изображенията по-долу улавят прехода към зимата в и около най-големия град в Аляска. Те са получени от MODIS (Спектрорадиометър за изображения с умерена разделителна способност) на спътника Aqua на НАСА на 26 октомври (вляво), преди да е паднал значителен сняг над Анкъридж и на 19 ноември (вдясно), два дни след като натрупа достатъчно сняг, за да се постави нов месечен рекорд. Към този момент наземните измервания в офиса на Националната метеорологична служба в Анкъридж са регистрирали 993 милиметра снеговалеж през ноември, надминавайки предишния рекорд от 985 милиметра от 1994 г.

Сателитен изглед около Анкъридж, Аляска, заснет от сателита Aqua на НАСА на 26 октомври 2023 г. (вляво) и на 19 ноември (вдясно). Кредит: NASA Earth Observatory images by Wanmei Liang, using MODIS data from NASA EOSDIS LANCE and GIBS/Worldview.

Интензивни снежни бури и тяхното въздействие

Голяма част от снега - около 500 милиметра - пада по време на буря, продължила от 8 до 10 ноември. Поставени са нови денонощни рекорди за снеговалеж за 8 и 9 ноември по време на тази буря. Това причинява прекъсване на електрозахранването, лоши пътни условия и затваряне на офиси, според новинарските съобщения. Друга буря, при която пада още близо 23 мм на 13 ноември, добавя още затруднения и училищата преминават към дистанционно обучение за няколко дни.

Екстремни снеговалежи в планинските райони

В отдалечените планински райони се наблюдава много повече снегонатрупвания. Проходът Томпсън в планините Чугач, на около 220 километра източно от Анкъридж, според съобщенията е получил 1,8 метра нов сняг на 8 ноември.

Това количество, измерено в едно от най-снежните места в щата, се доближава до вековния рекорд на САЩ за снеговалеж за период от 24 часа. Силвър Лейк, Колорадо, все още държи първото място от април 1921 г., когато 1,9 метра сняг падат в Скалистите планини.

Абсолютни рекорди за снеговалежи

Най-големият общ сезонен снеговалеж

Невероятните 28,96 метра (няма грешка в десетичната запетая!) са регистрирани в ски зоната на връх Бейкър (Mount Baker) (1280 м надморска височина) в щата Вашингтон през снежния сезон от 1 юли 1998 г. до 30 юни 1999 г. Това е най-обилният снеговалеж, регистриран за сезон за което и да е място според NOAA.

Рекордите на България

Според форума stringmeteo.com рекордът за планински станции е на х. Вихрен - 4,72 метра от 1950 г., което е абсолютен рекорд за цяла България.

Рекордът в равнинната част на България се държи от квартала на Русе "Образцов чифлик" - 1,70 м на 23.02.1954 г.

Източник: Snowpocalypse Now: Anchorage Smashes Snowfall Records, NASA Earth Observatory

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !