В небето над Исландия се появи „дракон“. НАСА е малко объркана

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 февруари 2019 в 12:17 5292 0

Северно сияние, която наподобява дракон, наскоро се извиси в небето над Исландия, а учените на НАСА не са съвсем сигурни защо се е появило. Кредит: Jingyi Zhang & Wang Zheng

Огромен зелен дракон се извиси в небето над Исландия. Или "Игра на тронове" наистина увеличава рекламния си бюджет за последния си сезон, или слънцето е развълнувало отново със заредените си частици нашата атмосфера.

Колкото и да ни се иска истински бълващ пламъци дракон в зимното небе, НАСА казва, че виновникът е слънчевата активност и тя е причината за сиянието, което се появи над Исландия по-рано този месец.

Подобни сияния се случват, когато някои от магнитните линии на слънцето се усукват и се присъединяват, създавайки слънчеви петна. 

Заредените частици излизат от тези петна и под формата на слънчев вятър прониква дълбоко в космоса.

Ако Земята се окаже на пътя на такава звездна енергийна буря, линиите на земното магнитно поле насочват частиците към полюсите, преминавайки през нашата атмосфера

По пътя си тези частици взаимодействат с молекулите кислород, азот и други елементи в нашата атмосфера, за да създадат ослепително светлинно шоу, което наричаме сияние.

Кредит: Jingyi Zhang & Wang Zheng

Докато самите полярни сияния не са необичайна гледка, НАСА отбелязва, че този исландски дракон се появява в неочаквано време.

„През този февруари досега не са се появявали никакви слънчеви петна, което прави многократната поява на живописните сияния през този месец донякъде изненадваща“, пишат редакторите на Astronomy Picture Of the Day (астрономическа снимка на деня) в блога на НАСА на 18 февруари.

Фотографите Дзин Джан (Jingyi Zhang) и Уан Джън (Wang Zheng) също са изненадани да видят митичния звяр в небето над Исландия.

И драконът не беше единственото свръхестествено същество, което се появи като сияние тази нощ.

"Интересното е, че партньорът ми фотограф е снимал феникс по същото време", отбелязва Джан за Live Science.

Драконите не бяха единствените свръхестествени същества, които се появиха на небето по време на светлинното шоу. Кредит: Jingyi Zhang & Wang Zheng

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !