Вулканът Етна достигна рекордна височина и не спира да нараства

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 август 2021 в 09:09 10092 0

Кредит pixabay

Вулканът Етна представлява живописен фон на много градове в Италия, а тази година най-високият действащ вулкан в Европа стана още по-висок заради интензивна вулканична дейност от февруари насам. 

Последните измервания на Националния институт по геофизика и вулканология (INGV) изчисляват, че югоизточният кратер е достигнал надморска височина от 3 357 метра. Увеличението е с малко по-голямо от предишната рекордна височина през 80-те години.

Между 1980 и 1981 г. североизточният кратер, традиционно считан за по-големият от двата, започва интензивна фаза на изригване, в кулминацията на която ръба на кратера достига надморска височина от 3 350 метра. През десетилетията след това ръбът се срутва. През 2018 г. е изчислено, че височината е намаляла до 3 326 метра. Все пак това остава най-високият кратер на вулкана. Поне доскоро.

Тази година вулканичната дейност започна на 16 февруари и включваше около 50 епизода на изригване досега, които изхвърлят пепел и лава. Това доведе до значително увеличение на височината на югоизточния кратер. Изригванията продължават, което предполага, че кратерът може да стане още по-висок, но непрекъснатата активност прави действителното измерване много трудно.

INGV проучва два набора от по три изображения от сателита Pléiades от 13 юли до 25 юли. За да разберат промените във вулкана, екипът използва цифрова реконструкция на терена от 2015 г. По време на наблюденията кратерите отделят газ, което затруднява оценката. Комбинирайки двете наблюдения, екипът успява да отстрани газа и да прецени, че най-високият връх на вулкана се намира на северния ръб на югоизточния кратер.

Етна е най-големият от трите действащи вулкана в Италия, почти два и половина пъти по-висок от втория, прочутия Везувий, който засипва римските градове Помпей, Херкулан, Оплонтис и Стабия през август 79 г. Етна е и сред най-активните вулкани в света.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !