Вулканът - "размирник" изригва непрекъснато 9 години (снимки, видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 декември 2017 в 12:15 6406 0

Британски фотограф е заснел видеозапис на драматичното изригване на вулкан в Еквадор. На кадрите се виждат изхвърлени потоци от лава и тъмни облаци от пепел в началото на декември, съобщава IBTimes UK.

Ревентадор или "размирник" - така наричат местните вулканът, който бълва лава и пушек непрекъснато в продължение на 9 години.

Д-р Ричард Роско (Richard Roscoe), заедно с немския колега, документира събитието с широкоъгълна ламера. С помощта на уникална техника за заснемане с определена скорост, те успяха да уловят феномена при естествено осветление. След като е бил сниман в продължение на три дни, скоростта на видеоклипа е увеличена, за да се побере в по-малко от две минути.

Високият 3 562 метра Ревентадор е рядко документиран стратовулкан, разположен в калдера с форма на конска подкова в източните Анди в Еквадор.

Той е бил особено активен през 20-ти век с мощни изригвания през 1922, 1926, 1929, 1936, 1944, 1955, 1958, 1960, 1972, 1973-1974 и 1976, пише Volcano Discovery. Но най-експлозивното изригване, някога документирано, се случва през 2002 г., след 26 години спокойствие.

Лавата разруши пътища и магистрали между Кито и Лаго Агрио, унищожи и местни ферми. Заплашва и близките нефтопроводи.

Последно вулканът изригна през ноември 2008 г., след като жителите на селото Ел Чако - на около 35 км югоизточно от обекта - чуха звуци от експлозията. На следващия ден бяха наблюдавани стромболийски експлозии и два потока от лава, спускащи се на север и юг от централния конус.

Оттогава Ревентадор непрекъснато бълва лава, дим и пепел от време на време. В началото на декември бяха документирани мощни стромболийски изригвания от вентилационните отвори в кратера на върха.

Наблюдавано е обилно изхвърляне на бомби лава, облаци от пепел, малки пирокластични потоци около върха и вулканични светкавици.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !