Защо Антарктида не се топи, въпреки глобалното затопляне

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 май 2016 в 00:00 13545 0

Кредит NASA

Ледовете на Антарктика в голяма степен останаха незасегнати от съвременното изменение на климата и в много области дори са се увеличили.

Учени откриха защо океанските води около Антарктида не се нагряват със същата скорост, както навсякъде по планетата. Климатичните модели и наблюденията показват, че теченията около Антарктика постоянно избутват древна вода от дълбините на океана на повърхността, все още незатоплена от изменението на климата и точно тя охлажда океана около Антарктида.

Изследването на учени от Университета на Вашингтон и Масачузетския технологичен институт е публикувано в списание Nature Geoscience.

Въпреки очакванията, оказва се, че океанът около Антарктида се загрява много по-бавно в сравнение със Северния ледовит океан.  

"С повишаване на нивата въглероден диоксид може да се очаква затопляне на двата полюса, но това се забелязва само на единия от полюсите, така че там нещо друго би трябвало да се случва", заяви водещият автор Кайл Армър (Kyle Armour), асистент професор по океанография и атмосферни науки в Университета на Вашингтон, пред Daily mail.
"Ние показваме, че това са наистина прости причини, а в случая играят роля океанските течения."

През последните 50 години температурата в Арктика се е повишила рязко (показано), но океаните около Антарктика са се затоплили малко в сравнение в останалата част на планетата.

Причината е проста - ураганните западни ветрове, които постоянно духат около Антарктика, допринасят за преместването на повърхностните води на север, която изтласква вода от дълбините. Водите на Южния океан имат дълбочинен произход, докато стигнат повърхността, минават векове и хилядолетия.

Например, водата по западното крайбрежие на Северна и Южна Америка и екватора идва от дълбочина от няколко стотин метра, но няма такъв силен охлаждащ ефект като в Антарктика. Южният океан е уникален с това, че неговата вода идва от дълбочина от няколко хиляди метра. Тази древна вода се е спуснала на дъното преди стотици години, а сега се оказва на повърхността. 

Тази вековна вода все още не е затоплена от изменението на климата и точно тя охлажда океана около Антарктида.

Неотдавнашно проучване на НАСА установи, че като цяло ледената покривка на Антарктида е нарастнала повече.

Учените смятат, че водата, която излиза на повърхността в Антарктика, е била за последен път в контакт с атмосферата преди стотици и даже хиляди години в Северния Атлантик. След това тя се спуска на дъното и следвайки теченията, след стотици години се появява в Антарктика.

Изследователите използват данни от системата за наблюдение Argo и други инструменти, за да проследят какво се случва с топлината в океана. Според предишната теория, водата, загрята на повърхността и се спуска надолу, където се смесва със студената вода, забавяйки затоплянето. Новите наблюдения показват, че по повърхността топлата вода се пренася далеч от Антарктика към Северния полюс.

В Атлантическия океан, повърхностните океанските течения се движат към Арктика, което е и причината на Северния полюс да се затопля повече от други области на планетата, а в същото време Антарктида е относително стабилна. Оказва се, че схемата на океанските течения в света работят върху затоплянето в Арктика.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !