10 животни с изненадващо интелигентен социален живот (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 22 август 2020 в 00:00 12444 0

Те със сигурност не могат да съставят лаконични съобщения със 140 знака или по-малко и определено нямат онлайн мрежа, но ще се изненадате колко социални са социалните животни.

Вижте тези десет животни, които може да имат по-добра социална мрежа от вас.

1. Кравите в стадото са по-умни от самотните говеда

Вече знаете, че кравите обикновено се движат на стада, но е доказано, че събирането на групи всъщност е полезно за тяхната интелигентност.

Изследователи събират няколко крави заедно и ги тестват за „обратно обучение“ (Reverse learning), в което животните са обучени да свързват черен или бял квадрат с храна. След като това е научено, изследователите променят кой цвят означава храна. Групата телета научава „обратната“ задача много по-бързо от изолираните крави. При друг тест непознат предмет е поставен в кошарата с група крави. Тези крави загубват интерес към новия обект много по-бързо, отколкото самотните говеда, което навежда изследователите към извода, че социално адекватните крави се усвояват по-добре - важен аспект на обучението.

Кредит: Pixabay

Справка: Gaillard C., Meagher R.K., von Keyserlingk M.A.G., & Weary D.M. (2014). Social Housing Improves Dairy Calves' Performance in Two Cognitive Tests, PLoS ONE, 9 (2) e90205. DOI: 10.1371/journal.pone.0090205.g003

Източник: Cows Learn Better With Friends, Scientific Аmerican

2. Женските черноопашати елени гледат съвместно децата

Когато женски ерноопашат елен излиза да пасе, той оставя малките си с останалите женски от групата. Ако се появи хищник, другите елени ще защитят всички малки, дори тези, принадлежащи към напълно различен вид елени. Женските, дори тези, които не са майки, също се затичват, за да помогнат на малките, а не просто да се опитват да защитят собствените си кожи. Дали бихме могли така да разчитаме на някоя детегледачка?

Женски черноопашати елени. Кредит: Рixnio

Източник: Mule deer moms rescue other fawns,  journal Animal Behavior

3. Койоти и язовци ловуват в екип

Понякога животните дори ще преминават междувидовите граници, за да работят за общото по-голямо благо. Например екип от койоти и язовци е особено опасен за плячката си, елиминирайки и най-малкия й шанс за бягство. Ако плячката е над земята, я гони койотът. Ако плячката се опита да изчезне в някоя дупка, язовецът поема контрола. Това е ужасно за прерийните кучета и земните катерици, но се оказва добра тактика както за койотите, така и за язовците. Въпреки че всъщност се конкурират за храна, това все пак има взаимна полза - и двете животни могат да спестят повече енергия, като същевременно се възползват от ловните умения на другия.

Справка: Hunting Associations between Badgers (Taxidea taxus) and Coyotes (Canis latrans)
Steven C. Minta, Kathryn A. Minta, Dale F. Lott
Journal of Mammalogy, Volume 73, Issue 4, 20 November 1992, Pages 814–820, https://doi.org/10.2307/1382201

4. Косатките учат приятелите си как да ловят риба

Косатките възприемат нови поведения една от друга. Те общуват с отличителни повиквания и подсвирквания. Те могат да живеят 60 или повече години и остават в групи, водени от по-възрастни женски, които моделират специфично поведение на по-младите животни. Учените откриват все повече доказателства, че тяхната култура оформя какво и как ядат косатките, какво правят за забавление, дори и изборът им на приятели. 

Персоналът в морски парк в Сан Диего наблюдава как една от косатките им дъвче риба, след което я изплюва на повърхността на водата и чака птица да вземе стръвта. Когато доверчива чайка се приближава до храната, косатката я напада. Това е доста хитро, но това, което е по-впечатляващо, е, че косатката научава на този сложен начин за лов поне три други косатки в същото заграждение.

Кредит: Wikimedia Commons

Източник:

Understanding Orca Culture, Smithsonian magazine

Watch a Killer Whale at SeaWorld Use a Fish as Bait to Capture a Bird

5. Маймуните резус гладуват, за да се защитят една друга

През 1964 г. изследователите поставят двойка резус маймуни в затруднено положение: Ако едната маймуна издърпа веригата, ще получи храна, но в същото време ще бъде нанесен токов удар на другата маймуна. След като разбира какво се случва, маймуната овладява ситуацията, отказвайки се да дръпне веригата в продължение на 12 дни - буквално гладувайки до смърт, но да не нарани отново своя събрат.

Урокът? Маймуните могат да изпитват съпричастност - нещо, което дори някои хора не могат.

Кредит: Wikimedia Commons

Източник: Scientist Finds the Beginnings of Morality in Primate Behavior, New York Times

6. Делфините пируват заедно

Наблюдавано е как до шест делфина се обединяват, за да съберат риби в малки групи, наречени „топчета стръв“ (bait ball). След като рибите се съберат плътно, делфините се подреждат в линия, за да създадат вълна, която изтласква рибата към брега, правейки я лесна плячка и лесен обяд. Понякога към групата ловуващи делфини се включват и буревестници.

Кредит: Pexels

Кредит: Wikimedia Commons

Справка: Feeding association between dolphins and shearwaters around the Azores Islands
Article in Canadian Journal of Zoology 64(6):1372-1374 · February 2011 with 474 Reads 
DOI: 10.1139/z86-205

7. Слоновете разговарят един с друг, понякога с тайни звуци

Не само че слоновете общуват помежду си, но понякога го правят и с тонове, които хората дори не могат да чуят - инфразвуци.

След години наблюдения на слонове в природата, изследователите откриват, че слоновете използват повече от 70 вида гласни звуци и 160 визуални и тактилни сигнали и жестове. Те могат да означават всичко - от „Да отидем” до „Помощ, изгубен съм”. Последното често се извършва с ниска честота, която може да измине километри през гората, позволявайки слоновете да се свързват, без да предупреждават други животни за своето присъствие.

Кредит: Pixabay

Справка: C. T. Herbst, A. S. Stoeger, R. Frey, J. Lohscheller, I. R. Titze, M. Gumpenberger, W. T. Fitch. How Low Can You Go? Physical Production Mechanism of Elephant Infrasonic Vocalizations. Science, 2012; 337 (6094): 595 DOI: 10.1126/science.1219712

Източник: Mystery of elephant infrasounds revealed, University of Vienna

8. Сепията мами с окраската си, за да получи партньорка

Сепиите, подобно на роднините си главоноги, са известни със своите невероятни камуфлажни способности, благодарение на специализирани кожни клетки, които им позволяват да променят цвета си мигновено. Сега изследванията установяват, че тези умни главоноги използват способностите си за промяна на цвета по много креативен начин: като се преструват на другия пол.

Е, преструва се само наполовина.

Самецът сепия (вдясно) показва мъжки шарки отстрани на тялото си към потенциалната си половинка. От лявата страна той носи петна, характерни за женските, опит да заблуди съперниците самци да мислят, че не е заплаха. Кредит: Culum Brown

Когато самецът сепия ухажва дама, той често „мами“, като рисува типично женски шарки от едната страна на тялото си, докато от другата, тази с лице към женската, показва типични мъжки шарки. Тази прикриваща пола маскировка кара съперниците мъжки да си мислят, че виждат само две мотаещи се дами. Това означава повече възможност за чифтосване на измамника.

Но сепиите могат да разделят телата си на различни окраски, за да постигнат различни неща едновременно. Едната половина от тялото им може да привлича партньорка, а другата половина да е със съвсем различен дизайн, за да се скрие от хищниците. Те дори могат да използват определени цветове, за да утвърдят доминацията си в социални ситуации, показвайки, че са наясно със социалните йерархии и структури.

Справка: It pays to cheat: tactical deception in a cephalopod social signalling system
Culum Brown, Martin P. Garwood and Jane E. Williamson
Biology Letters https://doi.org/10.1098/rsbl.2012.0435

Източник: Tricky Cuttlefish Put on Gender-Bending Disguise, Live Science

9. Паяците знаят, че милион крака са по-добре от осем

Какво по-ужасяващо от мисълта за хиляди (или милиони!) паяци, които работят заедно за една обща цел? Не много.

Кредит: texasento.net

Определени видове паяци, наречени „социални паяци“, действат в унисон, за да създадат масивни паяжини, които улавят много повече плячка, отколкото някоя малка паяжина някога би уловила. През 2007 г. паяците са изплели паяжина, която се простира на 200 метра в парк в Тексас. По-късно е установено, че повече от 12 семейства паяци са участвали в изграждането на огромния капан.

Източник: Giant Spider Web in an East Texas State Park - 2007, texasento.ne

10. Пингвините се движат синхронно, за да се стоплят

Императорските пингвини се сгушват заедно не само заради топлината, но и правят много специфични, синхронизирани движения, които допълнително способстват за задържането на топлината.

Приблизително на всеки 30 до 60 секунди всички пингвини в един ред на групата се преместат на разстояние от 5 до 10 см в една и съща посока. Скоро след това пингвините в следващия ред копират движението, отново и отново, докато цялата група не изпълни малката маневра, създавайки вълна.  Според изследователите вълните гарантират, че всеки пингвин се включва в средата на групата, което помага на птиците да се затоплят, а постоянното движение на групата води до по-плътно (по-топло) групиране и също така поддържа кръвообращението на пингвините.

Кредит: maxpixel.net

Източник:

 Penguins move in sync to keep warm, study shows

Penguins Do the Wave to Keep Warm, National Geographic

Източник и подбор: 10 Animals with Surprisingly Smart Social Lives, Mental Floss

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !