25 милиона долара бяха раздадени на "Оскарите" на науката - Breakthrough Prize

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 декември 2016 в 08:50 4590 0

На церемония снощи за пети път Breakthrough Prize (Награда за пробив) раздаде на 14 учени общо 25 милиона долара като награди за фундаментален принос към човешкото познание, съобщи NewScientist.

Церемонията, която се проведе в Ames Research Center на НАСА в Маунтин Вю, Калифорния, имаше блясъка на Оскарите - червен килим, музикални гости като Алиша Кийс и will.i.am и Морган Фрийман като водещ.

"Имаме церемония, която се дава по телевизията и всичко около нея, защото организаторите искат да покажат, че фундаменталната наука е важна" - отбелязва милиардерът Юри Милнер, който е съосновател на наградата..

Наградата Breakthrough Prize е основана през 2012 г. и финансирана от милиардерите от Силициевата долина като Милнър, Сергей Брин (Google) и Марк Зукърбърг (Facebook).

Една от наградите вече бе обявена по-рано тази година. Физиците от експеримента LIGO, които регистрираха за първи път гравитационните вълни на Айнщайн през февруари, ще поделят 3 милиона от наградата за фундаментална физика. От тях, 1 милион ще бъде поделен между трима от основателите на LIGO: Роналд Дрьовер (Ronald Drever) и Кип Торн (Kip Thorne) от Калифорнийския технологичен институт, и Райнер Вайс (Rainer Weiss) от Масачузетския технологичен институт. Другите 2 милиона долара ще бъдат по равно разпределени между 1012-те участника в експеримента.

Други 3 000 000 награда за фундаментална физика ще бъде разделени между трима физици. Джоузеф Полчински (Joseph Polchinski) от Университета на Калифорния, Санта Барбара, бе отличен за теориите му за това какво се случва на хоризонта на събитията на черните дупки и Андрю Щромингер (Andrew Strominger) и Кумран Вафа (Cumrun Vafa) от Харвардския университет бяха отличени за принос към квантовата гравитация и теорията на струните.

Наградата на пробив в математиката - други 3 милиона - отиде при Жан Бургейн (Jean Bourgain) от Института за напреднали изследвания в Принстън, Ню Джърси, за приноса му към анализа, комбинаториката, частните диференциални уравнения, висша двумерна геометрия и теорията на числата.

Награди за науките за живота

Пет награди по 3 милиона всяка отидоха при изследователи в областта на науките за живота. Стивън Еледж (Elledge) от Харвардската медицинска школа получи награда за изследванията си как клетките усещат и реагират на повредата в тяхната ДНК и как това засяга лечението на рака .

Хари Нолър (Harry Noller) от Университета на Калифорния, Санта Круз, беше отличен за откритието на фундаменталния механизъм на централната РНК за синтеза на протеини във всички клетки, свързано със съвременната биология за произхода на живота и обясняващо работата на естествените антибиотици.

Роланд Нузе (Roeland Nusse) от Станфордския университет и Медицинския институт Хауърд Хюз бе отличен за новаторската си работа за Wnt пътеката, която стимулира клетките да се делят и е една от най-важните системи на междуклетъчната сигнализация при развитието на раковите и стволовите клетки.

Йошинори Осуми (Yoshinori Ohsumi) от Токийския технологичен институт в Япония получи награда за откритието си на механизмите на автофагия, основен процес, при който клетките се разграждат, рециклират и ремонтират. Осуми също получи тази година и Нобелова награда за физиология или медицина .

Петата награда за постижения в науките за живота отиде при Худа Яхья Зогби (Huda Yahya Zoghbi) от колежа Бейлър по медицина в Хюстън, Тексас, за нейните открития, свързани с генетичните причини и биохимичните механизми на невродегенеративните и неврологични заболявания, включително синдром на Рет и спироцеребралната атаксия.

Последният 1 милиона долара от наградния фонд ще отидат за шест победители "New Horizons" за ранно кариерни постижения във физиката и математиката, и една награда за оригинално научно видео на тийнейджър.

"Дори само няколко гимназиста да се вдъхновят от тези невероятни хора, мисля, че усилията си струват", заяви Милнер. "Мисля, че истинските приоритети на обществото са да се дадат повече ресурси в ръцете на най-умните хора. Ако можем да достигнем дори половината от публиката на Супербоул в световен мащаб, ще бъде чудесно. Но това е твърде висока летва."

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !