80 хиляди елена умряха от глад в Сибир (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 ноември 2016 в 14:02 11229 1

Кредит ТАСС

Осемдесет хиляди елени умряха на полуостров Ямал в Северозападен Сибир през последните 10 години. По официални данни, цитирани от Gismeteo.ru, популацията на тези благородни животни е намаляла с 20 % от 1990 г.

Ужасяващо по своите мащаби измиране на елени настъпи през ноември 2013 години в Ямал. Поради глад загинаха 61 хиляди от тези животни. През 2006 г. поради недостига на храна умират 20 хиляди елена.

Защо елените умират от глад? Учените смятат, че затова са виновни климатичните промени. През 2006 г. и 2013 година времето на Ямал е изключително неустойчиво. Заради постоянния дъжд и температурните скокове върху снега се образува плътна ледена кора. Елените не могат да пробият толкова дебел лед с копита, заради което не могат и да достигнат лишеи, остатъци от трева и мъхове. Хиляди елени не дочакват топлото време и умират от изтощение.

Учените смятат, че и тази зима гладът ще отнеме живота на много елени. В Ямал валят все по-често дъждове, което отново ще доведе до образуването на ледена кора.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!