Гигантски снежни топки в Сибир вещаят мразовита зима (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 ноември 2016 в 14:37 19419 1

Кредит vesti-yamal.ru

Гигантски снежни топки се появиха внезапно наскоро на 18-километров крайбрежен участък в Сибир, разказва Мashable

Необичайният природен феномен е регистриран в Ямал недалеч от селището Нъда. Около 18 км от брега на залива на река Об са осеяни с гигантски ледени топки, като че ли местните богове са се забавлявали на плажа със снежни топки. Според жителите на района невероятната картина е резултат от обилен снеговалеж, размразяване и внезапна буря, пише местният "Вести-Ямал".

По разказа на местни жители в The Siberian Times топките "са с различни размери, от тенис топки до топки за волейбол".

Селището Нъда, където се среща това явление, е точно над Арктическия кръг. Снимки: The Siberian Times, Сергей Баченков

"Всички бяхме много изненадани. Много хора не вярват, преди да го видят със собствените си очи. Това не се е случвало по-рано. И не е имало толкова много сняг, за да се образува. Това е много интересно" - разказва местната жителка Екатерина Черних. 

Валери Акулов от администрацията на селото разказва: "Дори старите жители споделят, че виждат такъв феномен за първи път. Тези топки се появиха преди около седмица и половина".

Този феномен е свързан с текущите метеорологични условия, които могат да доведат до по-тежък снеговалеж в части от Северна Америка и Европа тази зима.

Акулов заяви, че снежните топки са се образували, след като водата в залива на Об се е разляла върху покрития с лед плаж и когато водата се е оттеглила, парчета лед са се претъркаляли в мокрия пясък, образувайки разнокалибрени топки.

В момента в Сибир температурите се доближават до рекордно ниски стойности за това време на годината, а снежната покривка е около най-високите нива за този сезон от най-малко 1998 година насам.

Някои американски метеоролози на базата сибирските нива на снежната покривка през октомври прогнозират, че тези промени могат да доведат до мразовита зима в някои части на САЩ, особено на североизток и средата на Атлантическия океан, както и в Западна Европа.

Може би това ще доведе до гигантски снежни топки и около американските Големите езера.


Ледени топки по над 20 кг са се появили по подобен начин в езерото Мичиган през зимата на 2013-та.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

07.11 2016 в 16:52

Красиво е. А че някой ще бере студ - стават такива работи.