Изместването на полярния вихър означава повече студ тази зима

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 ноември 2016 в 11:48 12221 0

Визуализация на нахлуването на полярния вихър през януари 2014 г. (НАСА)

Последните три десетилетия полярният вихър през февруари се придвижва към Европа и Азия. Това означава по-студена и по-продължителна зима.

Това установи проучване, публикувано в списание Nature, и водено от д-р Джанкай Джан (Jiankai Zhang) и д-р Уеншоу Тиен (Wenshou Tian).

Полярният вихър е област на ниско налягане в горните слоеве на атмосферата, предимно в стратосферата, обяснява weather.com.

Обикновено полярният вихър е по-силен през зимата, благодарение на повишената температурна разлика между полярната област и средните ширини. А когато е по-силен е по-малко вероятно да нахлува студен въздух на юг в Северна Америка или Европа. Понякога обаче полярният вихър се разсейва и отслабва. Това се случва, когато стратосферата се затопли.

Когато полярният вихър е отслабен, част от него може да прескочи към по-средните ширини и да докара арктически студ в по-южните части от Северна Америка и Европа.

Полярният вихър от 2009 се разби на две части (в дясно)и снижи температурите в някои части на САЩ до -30ºC. Илюстрация: НАСА.

Въз основа на резултатите от проучването на Джан и Тиен, най-вероятното масово нахлуване на арктически въздух ще е в края на зимата и началото на пролетта в Северна Америка като полярният вихър се измества към Европа. Това вече се случи през 2014 г., 2015 г. и 2016 г.

Тази промяна в позицията на полярния вихър вероятно е свързана със загубата на арктически морски лед, но също така може да е в резултат на увеличената снежна покривка в евразийския континент, се казва в изследването.

Въпреки многобройните високотемпературни рекорди през последните няколко години, изследователите са установили в проучването, че студеният въздух се премества към средните ширини от полярния вихър и компенсира някои от температурните рекорди.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !