Акробатичните номера на богомолките (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 март 2015 в 19:34 9384 0

Кредит Miguel Lopez Gomez

Безкрилите богомолки са невероятни въздушни акробати с високо ниво на контрол на скока, което е нещо необичайно в света на насекомите, според ново проучване, публикувано в списание Current Biology.

Грег Сътън от университета в Бристол и Малкълм Бъроуз от университета в Кеймбридж наблюдавали в лаборатория няколко богомолки, Stagmomantis theophila. Двамата британски учени се интересували от скоковете на младите богомолки. Било невъзможно да ги накарат да скочат под заплаха.

"Открихме, че, ако вместо това им предложим цел, към която да скочат, те ще го направят последователно и точно", казва Грег Сътън.

Богомолките скачат и се приземяват с голяма прецизност. С невъоръжено око трудно може да се изясни как правят своите акробатични скокове. Когато скачат, целият процес - от началото до кацането - е по-кратък от една десета от секундата, по-бърз от едно човешко мигане.

Бъроуз и Сътън заснели видео с високоскоростни кадри на повече от 50 млади богомолки, които скачат върху тънка черна пръчка. (Вижте видеото по-долу на скока на забавен каданс).

"Да се поддържа стабилност, така че тялото да не се върти неконтролируемо във въздуха, е трудна задача", констатира Бъроуз.

Изследователите смятат, че "акробатиката на богомолките може да има значение за развитието на малки роботи и те със сигурност имат да покажат много повече."

"Сега разбираме още по-добре физиката и биомеханиката на този прецизен висш пилотаж," казва Сътън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !