Български професор от САЩ откри как може да се намали отделянето на метан от кравите

Биология

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 август 2015 в 11:27 12216 1

Кредит Eddie Jim

Българинът Александър Христов, професор от Университета на Пенсилвания, е в основата на откритие, което ще намали значително отделянето на най-опасния парников газ - метана - при отглеждането на кравите.

Преживните домашни животни - крави, кози, овце и др.- отделят впечатляващо количество парникови газове - метан и въглероден диоксид - около 26% от емисиите само за САЩ. Вече е намерено съединение, което добавено към храната им, може да намали отделяния метан с 30%.

Гледката на миловидна крава, пасяща на тучна ливада, не би трябвало да успокоява екоактивистите, защото тя представлява истинска климатична бомба. Защото кравите са отговорни за 26% от общия обем на емисиите на метан само в Съединените щати, коментира Science Daily.

Независимо дали се отглеждат на открито или във ферми, за всички крави е характерно, че се оригват и отделят газове. Подобно на всички преживни животни, кравите постоянно отделят метан – парников газ, който е 23 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Колкото и да са зловонни прасетата, именно газовете на милионите говеда, кози и овце допринасят за глобалното затопляне.

Учените в продължение на десетилетия са се опитвали да се отърват от говеждите газове и са изпробвали много начини - от хранене с чесново масло и до ваксини против отделяне на метан. Но досега няма проучвания в тази област, които да са довели до създаването на ефективен масов продукт.

проф. Александър Христов

Изследователите от Университета на Пенсилвания, водени от проф. Александър Христов,  решили да неутрализират това явление с едно обикновено съединение 3-нитрооксипропанол (3NOP). Добавянето на веществото към храната на кравите може да се намали съдържанието на метан с около 30%.

За да се тестват ефективността на 3NOP, учените са го добавили в храната на 84 крави порода Холщайн и ги наблюдавали в течение на 12 седмици. Всяка крава била оборудвана с обемна раница и тръби, свързани към носа й, което позволява контрол на газовете, които се отделят от стомаха й.

Две седмици след началото на приема на 3NOP количеството отделян метан е намаляло с около 30% и останало такова до края на експеримента. Не били открити никакви странични ефекти и неблагоприятно въздействие върху здравето на животните: те продължили да се хранят, без да губят апетит и давали същото количество мляко, както преди и дори леко напълнели, което е доста необичайно за лактиращи крави, влагащи голямо количество енергия в създаването на млякото.

"Повишаването на теглото показва, че намаляването на количеството метан не е само проблем за емисиите парникови газове, но също така и въпрос на разход на енергия за кравите," - казва водещият автор на проучването Александър Христов от Университета на Пенсилвания. - "Впрочем, засега не разбираме точно как работи 3NOP. Вероятно той леко променя процеса на ферментация в стомаха на животните".

Описанието на технологията е публикувано в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Отделянето на метан е проблем не е само при кравите, но и при всички преживни животни - кози, овце, биволи, камили и други. Този мощен парников газ се образува в първия от четирите части на стомаха на преживните животни, наречен търбух. Той е дом на милиарди бактерии, които ферментират храната и позволяват на тези животни да смилат твърди, богати на целулоза храни като тревата. Но този процес е съпроводен с производството на много водород и въглероден диоксид. Други микроорганизми, от царството на археите, наречени метаногени, комбинират тези два газа в метан.

Метанът е най-мощният парников газ, съдействащ за глобалното затопляне на планетата, така че кравите наистина нанасят огромни вреди на околната среда. Проблемът има тенденция да стане още по-глобален, тъй като животновъдството продължава да се развива и броят на животните се увеличава, за да отговори на нуждите от храна на нарастващото население на планетата.

"Съединението 3NOP, произвеждано от холандската компания DSM Nutritional Products, която е един от водещите световни доставчици на фуражни добавки, изглежда е безопасно и ефективно, " - заяви Христов.

"Ако бъде одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата и прието от селскостопанския отрасъл, този инхибитор на метан може да окаже значително въздействие върху емисиите на парникови газове от животновъдния отрасъл," - коментира Христов. Но ще трябва да се намери стимул за производителите да използват фуражната добавка.

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2015 в 12:48

Popravka: ne e universiteta na Pensilvania
http://www.upenn.edu/
http://www.psu.edu/