Ядрените отпадъци могат да дадат енергия, която да стигне на човечеството за 70 години

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 юли 2015 в 08:41 12928 1

Ядреният инженер и изследовател на National Geographic Лесли Дюън (Leslie Dewan) разказва за революционна технология в областта на ядрената енергетика, чрез която може да се захрани с енергия целия свят, използвайки ядрените отпадъци.

Идеята на Лесли е в нов тип реактори да се изгаря отработеното гориво от сегашното поколение АЕЦ, като в същото време да се произведе огромно количество енергия.

Във видеото, водещата слага нещата в следната перспектива: от цялото количество отработено гориво (което като обем от всичките АЕЦ по света и откакто има АЕЦ се събира в един футболен стадион, например Уембли) може да се извлече толкова енергия, колкото човечеството ще използва за 70 години при сегашната консумация.

Въпреки, че най-яростните противници на ядрената енергетика са сред зелените, тя е единствения ефективен начин за борба с емисиите парникови газове. И въпреки авариите в Чернобил и Фукушима, ядрената енергия от самото си начало през 1952 г., е най-безопасният от всички източници на енергия. Широкото й използване от целия свят като основен източник на енергия е незначителна опасност в сравнение с опасността от смъртоносните вълни топъл въздух и повишаването на нивото на световния океан.

Един от проблемите на ядрената енергетика е съхраняването на радиоактивните отпадъци. В това видео се представя едно смислено и ефективно решение за проблема с отработеното гориво. Което не е фантазия, а реално осъществима технология.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.07 2015 в 13:29

А сведения по същество?

Или да го броим за поредния инвестиционен балон?