Бърз домашен антигенен тест за коронавирус получи зелена светлина в САЩ

Ваня Милева Последна промяна на 17 декември 2020 в 16:13 8402 0

Кредит: Ellume Health

Първият домашен тест за COVID-19, който не изисква рецепта, скоро ще бъде на рафтовете на магазините в САЩ.

Американските регулатори разрешиха във вторник бърз тест за коронавирус, който може да се направи изцяло у дома. Съобщението от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) представлява друга важна - макар и постепенна - стъпка в усилията за разширяване на възможностите за тестване.

Решението на агенцията позволява продажби на места като дрогериите, "където пациентът може да си го купи, да си вземе проба от носа, да проведе теста и да разбере резултата си само за 20 минути", обяснява комисарят на FDA Стивън Хан в изявление.

Първите доставки на теста без рецепта ще бъдат ограничени. Австралийският производител Ellume има намерение да произведе 3 милиона теста през следващия месец, преди да увеличи производството през първата половина на 2021 година.

Говорител на компанията заявява, че тестът ще бъде на цена около $ 30 и ще бъде достъпен в аптеките и за онлайн покупка.

В продължение на месеци здравните експерти подчертават необходимостта от бързи, широко разпространени домашни тестове, така че хората да могат да се преглеждат и да избягват контакт с други хора, ако имат инфекция. Но по-голямата част от тестовете все още изискват вземането на проба с назален тампон, извършено от здравен специалист, който трябва да бъде обработен във високотехнологични лаборатории. Това обикновено означава дни на изчакване за резултатите. Около 25 теста позволяват на хората да събират собствена проба у дома - назален тампон или слюнка - но след това трябваше да се изпраща в лаборатория.

Тестът на Ellume търси вирусни протеини, отделяни от COVID-19, което е различно от тестовте, определени като златен стандарт, които търсят генетичния материал на вируса.

Подобно на други тестове, които сканират за протеини, служителите на FDA отбелязват, че тестът на Ellume може да доведе до малък процент фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Хората, които получават отрицателен резултат, но имат симптоми на коронавирус, трябва да се свържат със здравен специалист, съветва агенцията.

Кредит: Ellume Health

Как се прави теста?

Тестовият комплект се предлага с четири различни части: стерилен тампон за нос, капкомер, обработваща течност и малко Bluetooth свързано устройство, което анализира пробата и се синхронизира със съответното приложение за смартфон. Видеоклип в приложението ви показва как правилно да вземете теста, защото е донякъде сложно.

За да използвате теста, първо трябва да включите анализатора и да го свържете със смартфона си. След това изпразвате флакона със специалната течност за обработка в устройство с капкомер.

След това поставяте тампон в ноздрата и три пъти разтривате върха на тампона около едната ноздра и повтаряте с другата ноздра. За разлика от PCR теста, който изисква назофарингеалният тампон да достигне далеч назад в носа, тестът Ellume влиза само в ноздрата.

Кредит: Ellume Health

Оттам тампонът се завинтва върху капкомера и пробата от носа ви се смесва с обработващата течност. И накрая, трябва да изцедите пет капчици течност в порт на устройството - анализатор и да изчакате резултатите от теста да се покажат в приложението.

Тестът работи за всички на възраст над 2 години (въпреки че само хора на възраст над 13 години могат сами да го прилагат), според FDA.

Кредит: Ellume Health

В момента САЩ тестват близо 2 милиона души дневно, но здравните експерти смятат, че американците трябва да тества в пъти повече и изследователите от Харвард настояват за евтини домашни тестове. За хората със застраховка федералният закон изисква плановете да покриват разходите за тестване на COVID-19.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !