Братовчед на Тиранозавър Рекс е "веган" (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 август 2017 в 12:49 7057 1

Реконструкция на Chilesaurus diegosuarezi. Източник: Gabriel Lio/University of Birmingham

Палеонтолозите преразгледаха мястото на чилизавъра в еволюционното дърво.

Този уникален "хищен вегетарианец" е едно от най-важните "свързващи звена" в еволюцията на древните влечуги.

Когато през 2015 г. учените установиха, че са намерили тревопасен динозавър теропод, "бе равносилно вегетарианец да се изръси на парти с барбекю", пише онлайн изданието Science.

Почти всички представители на групата на тероподите са свирепи хищници, сред тях е самият Тиранозавър Рекс - най-лакомият хищник в историята.

Сега изследователи съобщават, че сензационният чилизавър - Chilesaurus diegosuarezi - в края на краищата не е теропод и принадлежи към група от предимно растителноядни динозаври, наречена Ornithischia.

В изследването, което се появи вчера в списание Biology Letters, учените твърдят, че този динозавър може дори да е липсващата връзка между двете групи. 

Скелетът на чилизавъра за първи път е описан преди година от д-р Фернандо Новас (Fernando Novas) от Природонаучния музей Бернардино Ривадавия в Буенос Айрес, Аржентина.

Праисторическото същество е живяло преди 145 млн години на територията днешно Чили. То притежава странен набор от анатомични характеристики. Например главата му наподобява тази на хищниците, но има плоски зъби за смилане на растителна маса.

Фисилизиран фрагмент на челюст със зъби на чилизавър. Снимка: University of Birmingham

Професор Пол Барет (Paul Barrett) от Природонаучния музей в Лондон и Матю Барон (Matthew Baron) от Университета в Кеймбридж анализират над 450 анатомични характеристики на ранните динозаври и поставят на точното място Chilesaurus diegosuarezi в родословното дърво на динозаврите.

"Chilesaurus diegosuarezi сякаш е съшит от парчета от различни животни и озадачава всички", обяснява Барон.

По-ранни изследвания предполагат, че този динозавър принадлежи към Tetanurae, таксономично и екологично разнообразна група от динозаври тероподи, но новото проучване показва, че най-вероятно чилизавърът е много ранен член на напълно различна група - Ornithischia или "птицетазови" - група от динозаври, включваща стегозаврите, трицератопсите и игуанодоните. Но "не притежава отличителна "човка" на другите птицетазови динозаври, което го прави толкова важна находка", отбелязва проф Барет. "Това показва, че при птицетазовите динозаври се е развил първо стомашно-чревния тракт, а челюстите са се развили по-късно. Така че чилизавърът запълва празнината доста добре".

Реконструкция на Chilesaurus diegosuarezi. Източник: Gabriel Lio/University of Birmingham

Интересно е да се спомене, че именно тероподите (по-точно "гущеротазовите" - Saurischia), а не птицетазовите динозаври, по-късно стават предци на птиците.

Поставянето на чилизавъра в тази група безспорно е свързано с растителната му диета, но той има не малко общи черти с хищните динозаврите. Те също са били двукраки, с къси предни крайници, сходна структура на прешлените и др. 

"Динозаврите са разделени на големи групи според структурата на таза им, -разказва Пол Барет - но тази система на класификация започва да се разпада".

"Chilesaurus diegosuarezi е един от най-загадъчните и интригуващи динозаври, открити някога", заяви проф Барет. "Изглежда, че е станало по-изгодно за някои от месоядни динозаври да започнат да се хранят с растителна храна, а може би дори по необходимост". 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

17.08 2017 в 09:43

Втасахме я.
Тогава днешните вегани, да обявят за свой символ днешната мечка.
Или човека.
Но да не се сърдят, когато от глад мечките ядат месо, а хората - други хора.