
Изследователи от Държавния университет на Бразилия (UnB) и Embrapa заявиха вчера, че са открили протеин в кафето, който има ефект, облекчаващ болката, подобно на морфина, съобщи Medicalxpress.
Държавната изследователска корпорация Embrapa, подразделението за генетика и биотехнологии, съвместно с учени от UnB, са открили "фрагменти на неизвестен досега протеин" с подобни на морфина ефекти като "обезболяващи и леко успокояващи нервната система" свойства.
Изпитванията върху лабораторни мишки показали, че опиоидните пептиди, които са естествени биологични молекули , изглежда имат по-дълготраен ефект върху мишките, отколкото самия морфин.
От Embrapa заявяват, че откритието има "биотехнологичен потенциал" за производството на здравословни храни, а също може и да помогне за облекчаване на стреса.
През 2004 г., Embrapa успяват да разчетат генома на кафето.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Прост Човек
Стъклените бутилки съдържат 5 до 50 пъти повече микропластмаси от пластмасовите бутилки
dolivo
Най-старите "човешки" фосили в Япония, се оказаха нечовешки, твърди ново проучване
dolivo
Как „зеленото побутване“ стимулира устойчивите избори на хората
helper68
Натурални суперколайдери: Черните дупки могат да се използват ускорители на частици