Изследователи от Държавния университет на Бразилия (UnB) и Embrapa заявиха вчера, че са открили протеин в кафето, който има ефект, облекчаващ болката, подобно на морфина, съобщи Medicalxpress.
Държавната изследователска корпорация Embrapa, подразделението за генетика и биотехнологии, съвместно с учени от UnB, са открили "фрагменти на неизвестен досега протеин" с подобни на морфина ефекти като "обезболяващи и леко успокояващи нервната система" свойства.
Изпитванията върху лабораторни мишки показали, че опиоидните пептиди, които са естествени биологични молекули , изглежда имат по-дълготраен ефект върху мишките, отколкото самия морфин.
От Embrapa заявяват, че откритието има "биотехнологичен потенциал" за производството на здравословни храни, а също може и да помогне за облекчаване на стреса.
През 2004 г., Embrapa успяват да разчетат генома на кафето.















Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Gunteer
Престижна награда от БАН спечели главният редактор на НаукаOFFNews
Християнин
Това е кралят на тиквите: Тиквата му тежи над един един тон
dolivo
Сахара очаква 75% увеличение на валежите до 2100 г.
dolivo
Земната ябълка: стара култура за новите климатични времена