COVID-19: Бутан напълно ваксинира 90% от възрастното население за една седмица

Ваня Милева Последна промяна на 09 август 2021 в 00:00 9414 0

Пратка от 121 900 дози ваксини срещу Covid-19 от 250 000 дарени от Дания земи в Бутан. Кредит: Twitter/@UNICEFБутан

Малкото планинско кралство Бутан, сгушено между Индия и Китай, успя да ваксинира напълно голяма част от възрастното си население срещу COVID-19 само за седмица.

Неотдавнашна актуализация на здравния бюлетин от кралското правителство на Бутан оповестява, че са ваксинирани 90,2 % от подлежащото за ваксиниране население с двете дози ваксина по време на кампанията между 20 и 26 юли. Като цяло 61,8 % от населението на страната е било напълно ваксинирани.

Тук има само два смъртни случая при около 2500 заразени.

Експерти казват, че мобилизирането на общността, прецизното планиране от страна на властите и международните дарения на ваксини, между които и от слабо ваксинираната България, отвориха пътя на малката държава с ограничени ресурси да се справи с пандемията и да изплува пред повечето нации.

Представителят на УНИЦЕФ в Бутан, Уил Паркс, в изявление на 27 юли поздравява Бутан за изпълнението на „може би най-бързата кампания за ваксинация по време на пандемия“.

Когато коронавирусът започна да опустошава света миналата година, Бутан предлага финансови стимули, за да увеличи своя малък набор от здравни работници и едновременно призова за доброволци. Отзовават се хиляди.

В момента в страната има около 30 000 души доброволци. Те подкрепят усилията на около 350 лекари и 3000 здравни работници и помагат за разясняване на посланията на здравните власти, като насърчаване на носенето на маски, помагат при тестването и проследяването на контактите сред приблизително 750 000 души от Бутан.

Кредит: UNICEF/UN0493010/Pelden

За разлика от много страни, колебанието относно ваксините не представлява проблем - въпреки че Бутан има малко лекари, тук има силна система за първична здравна помощ.

„Има много доверие и увереност в здравната система и хората разбират ползите от ваксината, че ваксините предотвратяват заболявания и те са го виждали от поколения“, отбелязва Дечен Уангмо, министър на здравеопазването на страната.

Първите половин милион дози от ваксината AstraZeneca, дарени от Индия, са приложени през март по време на 16-дневна кампания, съчетана с благоприятни дати, предложени от будистки монаси. Изборът на подходящ момент за прилагането на ваксините помогна за изграждането на вяра в тях - Бутан е будистка страна.

Когато Ню Делхи спира износа поради вътрешен недостиг, Бутан се обръща към други страни. Партида ваксини от Moderna пристигна през юли от програмата COVAX, инициатива за снабдяване с ваксини на слабо развити страни. Няколко други държави също даряват ваксини като Дания, Китай и Хърватия. 

В края на юли България изпраща дарение от 172 500 ваксини на AstraZeneca на кралство Бутан.

Макар че малкото население на Бутан улеснява задачата, здравните работници на страната се сблъскват с предизвикателството да достигнат далечни планински райони, често през труден терен.

"Кралското правителство на Бутан положи изключителни усилия, за да достигне до всички целеви групи. Здравните работници организираха ваксинации в читалища, но също така проведоха домашни посещения, за да ваксинират възрастни хора и хора с увреждания и предприеха преходи на по-голяма надморска височина, за да стигнат до номадските пастири. Деца на възраст 12-17 години във високорисковите райони по южните гранични градове също получават ваксини COVID-19", обяснява представителят на УНИЦЕФ в Бутан Уил Паркс.

Информационна агенция АП съобщава, че 41-годишният конституционен монарх, образован в Оксфорд, крал Джигме Кесар Намгьел Вангчук е обикалял страната до отдалечените махали - с кола, пеша или с кон, за да повиши осведомеността и да разсее страховете около ваксината. 

Заедно с правителството той е отговарял на въпроси от обществеността през Facebook, за да се бори с всяко колебание.

Медицинският опит на ръководството на страната също помага - премиерът на Бутан и външният министър са лекари, а здравният министър Уангмо е епидемиолог с образование в Йейл.

„Има много доверие и увереност в здравната система и хората разбират ползите от ваксината, че ваксините предотвратяват заболявания, а те са виждали това от поколения“, отбелязва Уангмо.

„Ако Бутан може да успее в сезона на мусоните с толкова малко здравни работници да ваксинира почти цялото население и след това да стигне и до децата, Бутан може да бъде фар за надежда в този пламнал регион“, заявява Уил Паркс, представител на УНИЦЕФ в Бутан.

Източници:

УНИЦЕФ приветства успешното завършване на ваксиниране срещу COVID-19 в Бутан за 90% от населението
Изявление на представителя на УНИЦЕФ за Бутан д-р Уил Паркс

Bhutan Scripts Rare COVID-19 Success Story, VOA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !