Липсват правдоподобни причини ваксините срещу COVID-19 да засягат плодовитостта

Ваня Милева Последна промяна на 07 юли 2021 в 00:00 13162 0

Кредит Unsplash

Това е първата дезинформация, разнесла се в социалните медии за ваксините срещу COVID-19. Митът твърди, че ваксините могат да причинят безплодие при жените или да накарат организма им да атакува плацентата.

Но няма „правдоподобен биологичен механизъм“, чрез който ваксината да повлияе на фертилността ви, обяснява проф. Люси Чапел (Lucy Chappell), професор по акушерство в Кингс Колидж в Лондон и говорител на Кралския колеж по акушерство и гинекология.

Как действа ваксината?

Ваксината действа, като изпраща съобщение до организма ни с план, по който да произведе малък, безвреден фрагмент от характерния „шип“ на коронавируса.

Това подтиква имунната ни система да се задейства, произвеждайки антитела и бели кръвни клетки, за да се пребори с вируса - и да го разпознае, ако го срещне отново.

Ваксината не може да внесе вируса (той липсва във ваксината) и няма начин да повлияе на собствената ни генетична информация.

Тези „информационни частици“ са изключително краткотрайни - те предават своето послание и след това се унищожават. Ето защо по-специално ваксината Pfizer трябва да се съхранява толкова внимателно - генетичният материал, който се съдържа, се разпада и става напълно безполезен.

Докторът по семейната медицина Лаура Морис (Laura Morris) от Университетската болница на Университета в Мисури MU Health Care е чувала толкова много пъти легендата, че ваксината води до безплодие, че дори не чака пациентите да повдигнат този въпрос.

„Проактивно се обръщам към този слух с моите пациенти в репродуктивна възраст, които не са ваксинирани“, споделя Морис, която лекува бременни жени и изражда бебета като част от практиката си. „Няма правдоподобна причина - няма медицински или научен механизъм - тази ваксина да взаимодейства с репродуктивните органи на жената или да има някакво взаимодействие с яйцеклетката, която е била освободена или оплодена“.

Какви са доказателствата?

В интернет някои хора посочват фрагмент в по-ранна версия на насоките, публикувани от правителството на Великобритания, в която се казва, че е "неизвестно" дали ваксината на Pfizer повлиява върху плодовитостта. Оттогава насоките са актуализирани, за да се изясни, че проучванията върху животни не показват никакви вредни ефекти върху репродуктивната система.

Част от объркването тук се свежда до това, как учените описват нещата в сравнение с това, как повечето от нас биха го разбрали на битово ниво.

Когато учените казват, че „няма доказателства“, те имат предвид, че все още не е имало дългосрочно проучване на тази специфична ваксина - но това не означава, че изобщо липсват факти.

Всъщност, изтъква проф. Чапел, има много доказателства от други ваксини с неживи вируси, включително грип, че те не оказват влияние върху репродуктивните функции и са напълно безопасни и препоръчвани за употреба по време на бременност.

Именно разболяването от самия COVID-19 - срещу който предпазва ваксината - има потенциал да повлияе на репродуктивните функции, така че "много по-вероятно е да имате проблеми с плодовитостта след COVID, отколкото след ваксината", подчертава проф. Никола Стоунхаус (Nicola Stonehouse), вирусолог от Университета в Лийдс,

Алберт Хсу (Albert Hsu), доктор по медицина, репродуктивен ендокринолог в MU Health Care, заявява, че често чува опасения за ваксините срещу COVID-19 от пациентки, които се опитват да забременеят.

„Докато проучванията продължават, няма данни, че ваксините COVID-19 могат да причинят безплодие и няма надеждни научни теории за това как ваксината COVID-19 може да причини женско безплодие“, коментира Хсу. „Изявленията, свързващи ваксините COVID-19 с женското безплодие, в момента са спекулативни в най-добрия случай.“

Публикация в социалните медии, в която се твърди, че ваксината може да увреди плацентата, означена като „фалшива

Фалшиви твърдения за плацентата

Някои от слуховете предполагат, че ваксината може да застраши репродуктивните функции, тъй като съдържа протеини, съдържащи се в плацентата. Постове в социалните медии твърдят, че това може да накара организма да атакува плацентата.

Митът се основава на предположението, че ваксината може да накара тялото да атакува синцитин-1, протеин в плацентата, който споделя малка част от генетичния код с протеина на короната на коронавируса.

„Добра аналогия, която съм чувала, е, че имунната ви система да се обърка и да атакува плацентарния протеин би било като да объркате слон с котка, защото и двете животни са сиви“, обяснява Морис. „Има една малка прилика, но цялостната конструкция на протеина е толкова различна, а имунната ви система е твърде умна, за да бъде объркана от това.

Ваксините са създадени да разпознават само най-отличителните части на шипа на вируса, за да се уверят.

Фактът, че съответните протеини имат малка прилика "не означава нищо", отбелязва проф. Чапъл, тъй като има много подобни протеини, съществуващи на различни места в природата - но тяхната точна дължина и последователност ги отличава.

Проф. Чапел, специалист по здравето на бременните жени и тези, които се надяват да забременеят, заяви, че "не се притеснява" относно репродуктивността и ваксината срещу COVID.

Заместник-главният медицински директор на Англия Джонатан Ван-Там (Jonathan Van-Tam) на въпроси на зрители на Би Би Си отговори: „Никога не съм чувал за ваксина, която влияе на репродуктивните функции“.

Той описва това предположение като "гадна, пагубна история за сплашване, но това е всичко".

А може ли да повлияе ваксината върху да повлияе на репродуктивните функции на мъжете

Мъжете, загрижени за своята плодовитост, поради възможните ефекти, които болестта COVID-19 може да има върху репродуктивната им система, също е добре да се ваксинират, препоръчва доктор Хсу.

За да се справи с този проблем, наскоро доктор Хсу публикува статия в рецензирано списание, която обсъжда потенциалното отрицателно въздействие на болестта COVID-19 върху функцията на тестисите, производството на сперматозоиди и фертилитета при мъжете. Някои проучвания показват, че вирусът SARS-COV-2 е открит в спермата на мъже с инфекция от COVID-19, вирусът SARS-CoV-2 може да повлияе на мъжките хормони, необходими за нормалното производство на сперматозоиди, и има многобройни съобщения за мъже с тестикуларна или скротална болка след заболяване с COVID-19.

„Мъжете, които се притесняват за плодовитостта си, вероятно трябва да получат ваксина срещу COVID-19, тъй като има известни опасения относно потенциалния ефект на болестта COVID-19 върху фертилитета при мъжете“, съветва д-р Хсу.

Кредит: menlocoa.org

Ами по време на бременност?

По време на бременността жените са разбираемо много по-загрижени за здравето си и може да са наясно със скандали като този около талидомид - лекарство, използвано за сутрешно гадене, което засегна хиляди бебета, оставяйки много от тях с нарушено развитие на крайниците.

Но като пряк резултат от този опит, общественото разбиране на използването на лекарства по време на бременността е коренно различно.

Съветите за лечение по време на бременност са изключително предпазливи.

А бременните жени обикновено не се включват в клинични изпитвания - включително тези за COVID ваксините.

Въпреки че ваксините са доста различни от мощни лекарства като талидомид, повечето здравни служби грешат прекалявайки с предпазливостта.

Обикновено те не препоръчват бременните жени да се ваксинират, освен ако не са изложени на особен риск от COVID на работното си място или са изложени на висок риск да се разболеят от COVID заради здравословни състояния.

Правителството на Великобритания заявява: "Ваксините все още не са тествани по време на бременност, така че докато не се получи повече информация, бременните не трябва рутинно да се ваксинират".

Могат ли бременните жени да получат ваксината? Зависи

Както всички неща в здравеопазването, има елемент на баланс на рисковете.

Дори нещо толкова просто като обезболяващите, които се продава без рецепта, носят малък риск от язви и вътрешно кървене. Но рискът за повечето хора е толкова малък, когато се използва правилно, че това се компенсира от ползите от третирането на сравнително лека болка..

И ползите от предотвратяването на заболяване, за което знаем, че може да бъде животозастрашаващо, се считат за много по-големи от всеки теоретичен риск от ваксинацията.

Въпреки че няма причина да се смята, че ваксината представлява риск за бременни жени или такива, които се опитват да забременеят, има доказателства за опасността от инфекция с COVID-19 за бременни жени, което е причина те да приемат, вместо да избягват ваксинацията.

„В сравнение с други хора на тяхната възраст, а бременните с COVID са по-склонни към усложнения на бременността, като спонтанен аборт, мъртво раждане, кръвни съсиреци и преждевременно раждане“, предупреждава Морис. „Ефектът от заболяването COVID върху бременността е реален и е важно да се предотврати“.

Източници:

Does the COVID-19 Vaccine Affect Fertility? Here’s What the Experts Say, MU Health Care

Covid: Claims vaccinations harm fertility unfounded
Rachel Schraer, BBC News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !