Д-р Аспарух Илиев: Ваксините не само предпазват от тежко протичане, но и намаляват риска от предаване на вируса

Изводите от едно огнище в Сингапур

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 юли 2021 в 09:42 33232 0

Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн, Швейцария, е сред лекарите, които дават редовно в социалните мрежи актуална достоверна и проверена информация за пандемията и ваксините.

В няколко поста той коментира рапространението на Ковид-19 в Сингапур - страна, която притежава система, отлично проследяваща всеки контакт. Може да я разгледате: https://covid.viz.sg.

"Това, което прави впечатление, е, че сред 422 заразени има около 115 ваксинирани. На пръв поглед парадокс, но от тях нито един не е постъпил в болница, нито е в тежко състояние, голяма част са безсимптомни и са открити случайно поради тестване на контактни лица. В Сингапур се ваксинира основно с РНК ваксини. Това, което прави впечатление обаче е, че сред тези 115 носители, които са ваксинирани, около 85 са в края на редицата или единични случаи, т.е. от тях няма разпространение нататък. Те са с доказан вирус, но не са заразили никого. Изключение са два случая - 74-годишен ваксиниран служител, заразил 9 други, и 35-годишен портиер в болница, заразил 6 други. При 74-годишния пациент можем да предположим, че става дума за по-слаб имунитет, при 35-годишния е необходим детайлиран анализ (време на ваксиниране, здравословно състояние и пр.)", описва огнището д-р Аспарух Илиев.

Изводът, който прави д-р Аспарух Илиев е, че "дори и носители, голяма част от контактните ваксинирани не са предавали вируса нататък, били са с минимални или никакви симптоми - ваксините не само предпазват от тежко протичане, но и значително намаляват риска от предаване на вируса".

"Въпреки това, тези данни ни доказват, че има нужда да продължаваме до осигуряване на ваксини за всеки, да сме предпазливи и нащрек, да спазваме дистанция, носим маски с висока степен на защита и да сме внимателни, защото вирусът може и мутира нататък".

В зелено са ваксинираните позитивни, с червени стрелки единичните "големи" ваксинирани разпространители. Очевидно е, че неваксинираните (сивите кръгчета) предават много по-често и на повече хора, т.е. за тях R0 е по-висок.

"Изкореняването ще е възможно само при комбиниране на ваксини и на мерки за ограничаване на разпространението", отбелязва д-р Аспарух Илиев.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !