Израел: "50% от заразените са ваксинирани". Какво означава това?

Ваня Милева Последна промяна на 28 юни 2021 в 09:59 15302 0

Индийският вариант Делта стигна и до Израел и с пристигането му, макар и с относително малко (около 100-150 новозаразени на ден), случаите се увеличават. Това е очаквано.

Същото се случва във Великобритания, и в Индия, Индонезия, Южна Африка, Русия и Португалия.

Нито една държава не е ваксинирана на 100%. И като се прибави факта, че Делта е по-трансмисивен и предварителните оценки, които предполагат способността на варианта да избягва естествения имунитет, това означава, че не само неваксинираните, но и цялата популация е в опасност.

Това, което безпокои много хора, е отговорът, който дава генералният директор на Министерството на здравеопазването на Израел, професор Чеви Леви, на въпрос по време на радиоинтервю колко от новите случаи на COVID-19 са били ваксинирани. Леви отговаря, че „оцентата е от 40 до 50%“.

Дали това означава, че за варианта Делта ваксините са безполезни?

Кейтлин Джетелина (Katelyn Jetelina), здравен специалист с докторска степен по епидемиология и биостатистика, в своя блог Your Local Epidemiologist анализира тези цифри и накратно може да се каже, че положението не е толкова тревожно, колкото изглежда.

Игнориране на базата

Това вероятно е пример за заблуждение относно базовия процент (base rate fallacy) в епидемиологията.

Това е грешка в мисленето, когато се срещне с обща информация за честотата на дадено събитие (базов процент) и специфична информация за това събитие, човек е склонен да игнорира първото и да се съсредоточи върху второто

Професор Леви заявява, че „половината от заразените хора са били ваксинирани“. Това е много по-различно от „половината от ваксинираните са били заразени“. И това неразбиране се случва често.

Колкото по-ваксинирана е популация, толкова по-често ще има съобщения за заразяване на ваксинирани. Например, да кажем, че има общност, която е ваксинирана на 100%. Ако има разпространение на зараза, ще се случват пробиви. Тогава по дефиниция 100% от случаите ще бъдат сред ваксинираните. Това просто ще бъде 100% от малък брой.

Да разгледаме Израел. Те са един от световните лидери в областта на ваксинациите; 85% от възрастните израелци са ваксинирани. И така, да речем, че имаме следния сценарий:

  1. Общност от 100 възрастни 
  2. 4 случая на COVID-19
  3. 50% от случаите са били сред ваксинираните

Това ще изглежда по следния начин:

При ниво на инфекция сред ваксинираните 2% и ниво на инфекция от 13% сред неваксинираните, това би ни осигурило ефективност от 85%. Това е доста близо до степента на ефикасност, показана в клиничното изпитване, което означава, че ваксината Pfizer все пак работи срещу Делта.

За съжаление картината е по-сложна. Знаем, че първоначалните огнища на Израел са били в две училища.

Макар поне 90% от възрастните в първоначалното огнище да са били ваксинирани (учителите се ваксинират с много по-висок процент от широката общественост), по-голямата част от децата в Израел не са ваксинирани (само 2-4%, защото току-що е одобрено ваксинирането им) и това вкарва известен дисбаланс.

Има много недоизяснени важни подробности, преди да започнем да се тревожим също. Като…

Колко хора са били изложени на риск? Колко хора са били заразени? Каква част от заразените са възрастни спрямо деца? Как са установени случаите - с тестове за наблюдение в училищата или по друг повод? Ваксинираните асимптомни случаи ли са? Ако не, каква е тежестта на случаите? Ваксинирани ли са били напълно или само с една доза?

"Като обобщение има голяма вероятност това да е пример като по учебник за заблуждение относно базовия процент. Което означава, че съм оптимист, че това е само още едно доказателство, че ваксината действа срещу Делта на индивидуално ниво. Това обаче НЕ означава, че не трябва да се тревожим за Делта на ниво популация", заключава д-р Кейтлин Джетелина.

Източник: 

Israel, 50% of infected are vaccinated, and base rate bias, Katelyn Jetelina

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !