Covid ваксината на Pfizer предотвратява 90% от инфекциите според проучване

Ваня Милева Последна промяна на 09 ноември 2020 в 15:02 4450 0

Кредит mexicobusiness.news

Ваксината срещу Covid-19, разработена от Pfizer Inc. и BioNTech SE, е предотвратила над 90% от инфекциите в проучване сред десетки хиляди доброволци, което е най-обнадеждаващият научен напредък досега в битката срещу коронавируса.

Тези предварителни резултати проправят пътя на компаниите да търсят разрешение за спешна употреба от регулаторите, ако по-нататъшните изследвания показват, че инжектирането й е и безопасно, съобщава на 9 ноември сайтът на Pfizer.

Добрите резултати от ваксината означават, че може би вече разполагаме с инструмент за контрол на вируса.

Фаза 3 на клиничните изпитвания ще продължат до „постигане на необходимото ниво на безопасност“. През ноември BioNTech S и Pfizer ще кандидатстват за разрешителни за регистрация в ЕС и САЩ. Компаниите планират да произведат 50 милиона дози тази година и до 1,3 милиарда догодина.

Фаза 3 на клиничното изпитване на ваксината започнв на 27 юли и в него участват 43 538 доброволци.

Резултатите са били сравнявани между две групи - пациенти, получили две дози от експерименталната ваксина и такива, получили плацебо. Потвърден е Covid-19 само при 94 от случаите. Процесът  продължи до 164 случая. Ако данните се задържат, както и ключовите показания за безопасност, които Pfizer очаква след около седмица, също изглеждат добре, това може да означава, че светът има жизненоважен нов инструмент за контрол на пандемията, убила повече от 1,2 милиона души по света.

Ваксината се тества в режим на две дози. Изпитването започна през юли и тъй като повечето участници получиха втората си доза много по-скоро, никой не знае колко дълго ще продължи дадена защита.

Pfizer се оказа въвлечен в спорен политически дебат за това колко бързо регулаторите в САЩ трябва да позволят да се дава на американци. Президентът Доналд Тръмп настоя да бъде одобрена преди изборния ден, но регулаторите въведоха строги стандарти, които до голяма степен изтласкаха тази цел извън тази дата.

На 16 октомври главният изпълнителен директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че компаниите могат да поискат разрешение за спешна употреба от американските регулатори до края на ноември, ако резултатите от пробите показват, че ваксината е безопасна и ефективна.

Moderna се счита за следващия най-близък фаворит за ваксина срещу Covid-19. Компанията заяви, че може да получи данни за безопасност и ефикасност от последното си проучване този месец. Johnson & Johnson, която има еднократна ваксина, използваща различна технология, може да получи данни за ефикасност от изпитанията на последната фаза до края на тази година. Фармацевтичната компания AstraZeneca в сътрудничество с Оксфордския университет също работи върху ваксина, използвайки различни технологии, като резултатите от проучвания във Великобритания и Бразилия се очакват до края на годината.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !