Дали привличаме комарите зависи само от нашите гени

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 април 2015 в 13:23 6401 2

Кредит ectorbase.org

Комар Aedes aegypti

Ново проучване е установило защо някои хора привличат комарите, а други не ги хапят изобщо и това няма нищо общо с храненето, а преди всичко, е свързано с гените, съобщава ABC Science.

Двойно изследване в Обединеното кралство е разкрило, че някои хора имат късмета, благодарение на гените си, да отблъскват комарите.

Проучването, публикувано днес в PLoS ONE, е установило, че докато еднояйчни близнаци е много вероятно да покажат една и съща степен на привлекателност за комарите, то при разнояйчните близнаци не е така, което предполага генетична основа за тази характеристика.

Други проучвания, изследващи дали чесън, витамин B или бира могат отблъскват комарите, досега не са успели да намерят някаква зависимост между от хранене и привлекателност за комарите.

Съавторът на изследването д-р Джеймс Логан (James Logan), старши лектор по ентомология в Лондонското училище по хигиена и тропическо здравеопазване, казва, че в случая, генетичната връзка е силна.

В изследването са използвани Y-образни тръби, които дават възможност на женски комари Aedes aegypti да изберат една от две ръце, принадлежащи еднояйчни или двуяйчни близнаци.

Експериментът показал, че комарите почти не правят разлика между еднояйчните близнаци дали да предпочетат единия или другия близнак, но правят съществена разлика, когато става въпрос за разнояйчни близнаци.

Логан разказва, че предишни проучвания, сравняващи комаро-привлекателни и не-привлекателни индивиди показват, че хората, които не привличат комарите произвеждат допълнителни химически вещества в кожата си с качества на репелент.

"Това означава, че тялото ни има има естествената защитна система срещу комарите и тя изглежда е генетично контролирана, така че ако сложим двете части от пъзела заедно, тази система предполага, че гените контролират естествените репеленти, произвеждани от тялото", казва Логан.

Учените тепърва ще изследват дали хората от застрашени от малария райони е по-вероятно да имат такива гени, отблъскващи комарите, казва Логан в заключение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.04 2015 в 20:26

Явно не съм от генетичните късметлии.

23.04 2015 в 18:09

Стана топло и литнаха гадините.