Дали жените наистина са по-издръжливи на болка (видео)

Никола Кереков Последна промяна на 01 септември 2015 в 13:30 6884 0

Кое боли повече - раждането или да те сритат в топките?

Усещането за болка е силно субективно и изключително трудно за измерване. Ако някога сте се оплаквали на лекар, че ви боли, сигурно сте запознати с класическата (но относителна) скала за оценка от 1 до 10, при която 0 отговаря на "никаква болка" а 10 е "най-лошото и мъчително страдание, което може да си представите". Но реално как ще отговорите на този въпрос зависи от много фактори - не на последно място дали сте мъж или жена.

Когато става дума за издържане на болка, трябва да се вземат под внимание два основни фактора: прагът на болката и степента на толерирането й. Прагът на болката се дефинира като момента, в който даден човек започва да усеща болка, след като е бил изложен на стимул, чийто интензитет се засилва постепенно. Въпреки че стимулът може да бъде измерен, усещането на болка остава напълно субективно. От друга страна, толерантността на болка отразява количеството болка, което даден човек може да издържи без да изпадне в агония.

Общоизвестно е, че жените толерират болката по-добре, поради еволюционната нужда да бъдат периодично подлагани на родилните мъки при раждане. Въпреки това, през 2012 г. екип от учени от Станфордския университет в Щатите извършил обзор на над 11 000 медицински доклада и открил, че жените всъщност изпитват болка по-интензивно, особено когато става дума за остро възпаление. В рамките на скалата от 0 до 10 средните резултати при жени са с около една единица по-високи от тези при мъже. 

Но това представлява само едно парче от пъзела, тъй като анализът се основава на стойности, докладвани от самите хора в болнични условия. Учените нямали достъп до информация, която би им помогнала да определят причината за тези различия между половете. Оказва се, че не само те търсят отговора на този въпрос.

Още през 2009 г. екип от учени от Университета във Флорида е провел масивен обзор на наличната литература от изследвания в областта на болката и открил същото - че жените демонстрират по-висока чувствителност на повечето форми на болка. Те също установили, че жените ги боли повече като цяло - посещават лекаря си по-често поради оплаквания, свързани с болка, взимат повече болкоуспокояващи и страдат по-често от здравословни проблеми, предизвикващи болка - менструални/коремни проблеми, хронични болки в гърба и кръста и мигрени.

Според обзора в експериментални условия мъжете демонстрирали по-висок праг на болка. "Експериментални условия" в случая означава, че някой преднамерено е наранявал хора и ги е питал как се чувстват. (Явно, че понякога работата на учения може да е доста противоречива. ;) - б.а.).

Било установено, че мъжете толерирали болката по-добре от жените. Поне при тези лабораторни тестове. Едно от предполагаемите обяснение за това е чисто биохимично - телата на мъжете отделяли повече болкоуспокояващи биомолекули, каквито са бета-ендорфините. 

Това обаче означава ли, че средностатистическата жена се поддава на болката по-лесно и тезата за родилните мъки е пълен мит? Не непременно! Както вече споменахме няколко пъти, чувството за болка е като цяло силно субективно. Типът болка, настроението на човек, както и нивото на стреса могат силно да повлияят; хормоналните колебания по време на менструалния цикъл при жените също могат да повлияят сетивността за болка.

От социална гледна точка полът играе важна роля за това как хората оценяват своята болка. Тъй като от мъжете се очаква да са "корави", те може да се оплакват по-малко и да се опитват да издържат повече болка преди да покажат, че ги боли.

Следващото клипче на AsapSCIENCE разглежда вечния спор между половете: кое боли повече - раждането или да те сритат в топките?!

Източник: Science Alert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !