Дървениците не могат да ви навредят много. Но страхът ви от тях може, казват експерти

Как да идентифицираме малките нашественици и да се отървем от тях

Ваня Милева Последна промяна на 12 октомври 2023 в 00:00 2181 0

Дървениците не могат да ви навредят много. Но страхът ви от тях може, казват експерти

Кредит Unsplash

Дървениците не могат да ви навредят много. Но страхът ви от тях може, казват експерти

Според десетки видеоклипове онлайн Париж е пълен с дървеници. Насекомите са в автобуси, влакове, хотели и на много други места. Сега някои хора документират собствените си битки с дървеници след пътуване от Париж, предизвиквайки страх в други градове и държави. 

Нашествието на дървеници в Париж не е повод за безпокойство 

Усещането, че около вас могат да лазят насекоми е определено неприятно, но да разберем разликата между реални и въображаеми опасности, за предпочитане много преди да се появи действителна заплаха, може да ни спести от ненужно безпокойство.

"Дървениците не са навсякъде, но могат да бъдат навсякъде", обяснява Джоди Ганглоф-Кауфман (Jody Gangloff-Kaufmann), ентомолог от Университета Корнел и координатор на програма за интегриран контрол на вредителите в щата Ню Йорк. "Ако има същества, хранещи се с кръв, които бродят в леглото ви и не може да ги видите, но усещате всеки малък сърбеж, това може да доведе до безсънни нощи, безпокойство и срам."

Номерът, казват ентомолозите, е не само да имате предвид как новината за дървениците в Париж може да ви повлияе психически, но и да разберете естеството на това, което се случва там.

Видеоклиповете в социалните медии предизвикват сензация, въпреки че това е нормалното поведение на буболечките, коментира Ганглоф-Кауфман, особено когато градът се подготвя за Олимпийските игри през 2024 г.

Резистентността към пестициди, увеличените международни пътувания и променящите се практики за борба с вредителите са виновни за общото нарастване на дървениците в световен мащаб, смятат специалистите.

Възрастен екземпляр дървеница. Кредит: PICRYL - Public Domain

Как дървениците могат да повлияят на психичното здраве и как да намалите стреса и безпокойството

Очакването на нападение от дървеници може да бъде също толкова стресиращо, колкото и реалното преживяване, особено ако имате фобия от дървеници (ентомофобия), казват експерти.

Серия от случаи, публикувана през 2012 г. в списание Psychosomatics, установява, че дори след многократно потвърждение, че домовете им са свободни от дървеници, някои хора продължават да посещават дерматолози, за да открият ухапвания от насекоми, да изхвърлят мебелите си, да почистват домовете си с белина, да изпитват усещане за ухапване през нощта, да сменят жилищата многократно и да се изолират от приятели и семейство.

Хората в разгара на действително заразяване изпитват подобни и понякога по-сериозни емоционални и поведенчески катаклизми.

Джеръм Годард, професор по медицинска и ветеринарна ентомология в Държавния университет на Мисисипи, който е изследвал психологическия ефект на дървениците, е прегледал 135 онлайн блога за дървеници и установява, че 81% от тях съобщават за психологически симптоми, свързани с посттравматично стресово разстройство, като кошмари, безсъние, безпокойство, свръхвъзбудимост и изолиране. 

В някои случаи може да са необходими насоки от терапевт или друг специалист, които да ви дадат съвети за контролиране на стреса и безпокойството.

Информацията за това откъде идват дървениците, как да разберете дали ги има в дома или леглото ви и какво да направите, ако намерите съществата, може да облекчи притесненията ви за потенциално нашествие. 

Как да разпознаваме и контролираме дървениците

Какво представляват и как да се отървем от дървениците? Дървениците са насекоми с овална форма, които са дълги около 5 милиметра като възрастни. Излизат през нощта и не могат да летят, но могат да пълзят много бързо - 2 см/сек..

Дървениците са малки кръвосмучещи насекоми, които се хранят с кръвта на хора и животни. Те обикновено се намират в постелки или мебели в домовете. Могат да бъдат и в хотелски стаи, училища, офиси и обществен транспорт.


Кредит: Adobe Stock Images (свободен лиценз)

Как изглеждат дървениците?

Възрастните дървеници са с размерите на ябълкова семка и са продълговати, кафяви или червеникаво-кафяви с плоски тела. Имат антенки и шест крака. Младите дървеници са по-малки и може да са по-светли на цвят, почти бели или жълти в сравнение с възрастни екземпляри.

Навици: Те се хранят с кръвта на хора и животни, причинявайки малки сърбящи, червени подутини. Те са видими за човешкото око като малки петънца по матраци, мебели и стени.

Как дървениците могат да влязат в дома ви?

Те могат да дойдат от други заразени зони или от използвани мебели. Те могат да се пренесат в багаж, чанти, раници или други предмети, поставени върху меки или тапицирани повърхности.
Те могат да се пренасят между стаите в многоетажни сгради, като блокове и хотели.

Кредит: Adobe Stock Images (свободен лиценз)

Как да разбера дали имам проблем с дървеници?

♦ Можете да видите самите дървеници, техните отпаднали кожи или техните изпражнения в шевовете на матрака и други предмети в спалнята.
♦ Възможно е също да има петна от кръв по чаршафите.
♦ Ухапванията от дървеници обикновено се появяват върху части от кожата, които са открити, докато спите, като лицето, шията или ръцете ви, за разлика от ухапванията от бълхи, които обикновено се появяват около глезените според WebMD.
Ухапванията обаче нямат червена зона в средата, както ухапванията от бълхи.

Как да се отървем от дървениците?

Може да започнете с опит за унищожаване на дървеници без химикали. Високата топлина при 50°С може лесно да убие тези насекоми. Няколко съвета:

♦ В продължение на 30 минути изперете дрехите и спалното бельо в гореща вода. След това ги изсушете за 30 минути на висока температура в сушилня.
♦ Матраци, дивани и други места, където се крият дървеници, трябва да се почистват с пара.

Как да предотвратите влизането на дървеници в дома

♦ Почистете и подредете, особено спалнята.
♦ Преместете леглото си далеч от стените или мебелите.
♦ Запечатайте пукнатините и дупките със силиконова замазка.
♦ Когато отсядате в хотел, поставете чантата си на поставка за куфари, а не на леглото или пода. Дръжте багажа далеч от стени или мебели.
♦ Огледайте новите или използвани мебели, преди да ги внесете вкъщи. Прегледайте шевовете, гънките и под възглавниците.
♦ Отстранете заразените предмети и ги третирайте с екстремна топлина или студ. Според EPA точката на топлинна смърт за дървеници е 45 градуса, или предметите могат да бъдат замразени в запечатан плик при нула градуса за три дни. Много професионалисти използват парочистачка за третиране на заразените предмети.
♦ Избягвайте тези средства: алкохол, керосин, бензин и лепкави капани са неефективни и потенциално вредни.

Кредит: Adobe Stock Images (свободен лиценз)

За щастие не е известно, че дървениците разпространяват болести, така че самите ухапвания са относително безвредни, освен известно дразнене и възможна алергична реакция.

"Дървениците не са свръхестествени, те не летят и лесно се убиват", посочва Годард. "Те наистина не са толкова ужасни, колкото звучат. Научете се да ги разпознавате и разбирате тяхното поведение – знанието е сила." 

Източници:

Bed Bugs - What They Are and How to Control Them, health.ny.gov

Bedbugs can’t really hurt you. But your fear of them might, experts say, USA TODAY

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !