До 30 години компанията HUMAI обещава да възкресява мъртви

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 януари 2016 в 11:25 7508 0

Кредит Humai

Учените ще се научат да възстановяват личността на човек след смъртта му - това заявиха изследователите от американската стартъп компания Humai, като предвиждат да постигнат тази цел през следващите 30 години.

С напредъка на технологиите за контролирани от мозъка роботизирани крайници, високотехнологични биоимпланти и животоспасяващи медицински процедури, изглежда, като че ли сме по-близо от всякога до побеждаването на смъртта, отбелязва Popular Science.

Стартъп компанията Humai разработва нова технология, благодарение на която човек може да получи втори живот.

"Ние ще използваме изкуствен интелект и нанотехнологии, за да съхраним на данните за маниерите на общуване, моделите на поведение, мисловните процеси и информацията за това как функционира тялото ви отвътре навън. Тези данни ще бъдат кодирани в множество високотехнологични сензори, които ще бъдат вградени в изкуствено тяло с мозъка на починал човек" - пише в сайта на Humai.

Това наистина звучи като научна фантастика. И засега в голямата си част е такава, тъй като предизвикателствата са огромни. На първо място как може мъртъв мозък да се върне обратно към живот? И как може да стане връзката с мозъка така, че той да контролира изцяло машината, която ще замени тялото? И най-важното - как може да се направи копие на личността и на досегашните й преживявания?

Джош Боканегра (Josh Bocanegra), главен изпълнителен директор и основател на Humai, признава, че задачата очевидно е трудна. Но специалистите на стартъп компанията имат план. Първо ще трябва да се съберат обширни данни от мозъка на желаещите чрез различни високотехнологични компютърни приложения много години преди смъртта им. След това, да се замрази мозъка им чрез криогенни технологии. Когато развитието на технологиите позволи, мозъкът ще бъде имплантиран в изкуствено тяло. Изкуственото тяло ще функционира управлявано от мислите на мозъка, като се измерват мозъчните вълни. Когато мозъкът остарее може да се използват нанотехнологии за ремонт и усъвършенстване на клетките. Технологията за клониране също ще помогне.

Според Боканегра тялото ни има ограничения и не е еволюирало с най-добрите възможни функции. "Мисля, че изкуственото тяло ще обогати усещанията на човека. Това ще разшири човешките преживявания. Толкова много, че тези, които приемат смъртта, вероятно ще променят мнението си." - смята директорът на Humai.

"Вярваме, че можем да възкресим първия човек в рамките на 30 години." - заяви Боканегра. - "Аз не приемам това като борба със смъртта. Гледам на това като възможност за избор. Аз лично не мога да си представя защо някой ще иска да умре, но уважавам чуждите желания".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !