Два мъжки сини кита са забелязани да се бият, препускайки зад женска

Ваня Милева Последна промяна на 05 април 2024 в 00:00 3175 0

Екип на Blue Whale Study (Проучване на сините китове) забелязва мъжки, които се състезават в рядко срещан ритуал на ухажване край бреговете на Южна Австралия 

Кредит Blue Whale Study

Екип на Blue Whale Study (Проучване на сините китове) забелязва мъжки, които се състезават в рядко срещан ритуал на ухажване край бреговете на Южна Австралия 

Два мъжки сини кита са забелязани да се състезават зад женска във водите край югоизточното крайбрежие на Южна Австралия. Това е едва вторият път от повече от две десетилетия, когато поведението на чифтосване е наблюдавано от изследователи в района.

Какво следва? Китовете ще мигрират от местата за хранене в Южния океан до местата за размножаване край Индонезия.

Ветеран изследовател забелязва драматичен ритуал на ухажване на сини китове край южното крайбрежие на Австралия едва за втори път през 26-те си години, в които изучава огромните същества.

Биологът Питър Гил (Peter Gill) разказва за ABC South East SA, че екипът му е провеждал проучване от самолет край бреговете на Порт Макдонъл в югоизточната част на Южна Австралия в края на миналия месец, когато са били видени три кита да се движат бързо през водата.

"Обикновено това е възрастна женска начело, преследвана от двама предполагаемо влюбени мъжки, които се състезават един с друг много грубо, опитвайки се да се изместят един друг", обяснява Гил.

"Това е момент, когато китовете се чифтосват преди миграцията си от нашите южноавстралийски места за хранене към техните места за размножаване, които се намират в индонезийски води."

Това е едва вторият път, когато д-р Гил вижда поведението в изследователската зона на изследването, която се простира от Големия австралийски залив до Басовия пролив.

"Ако сте в малка лодка и видите нещо такова да идва към вас, би било добре да запалите двигателя си и да се махнете от пътя им", съветва изследователят.

"Това са животни, които тежат от 120 до 140 тона всяко … [и] се движат със скорост от 15 до 20 възела.

"Би било като да бъдеш блъснат от камион B-double, само че много по-тежък – или може би влакът е по-добра аналогия."

Три сини кита в океана, гледани отгоре Мъжките китове се блъскат един друг и се удрят с опашките си по време на преследването. Кредит: Blue Whale Study

"Истинска битка"

Д-р Гил разказва, че рядката гледка е "вероятно най-зрелищното животинско поведение", на което човек може да стане свидетел.

"Имате три от тези масивни животни, които участват в тази истинска битка между двама преследващи мъжки", отбелязва той.

"Те се блъскат един друг и се удрят с опашки.

"Женската е отпред и задава темпото... тя забавя, когато иска да си почине, и двете момчета също забавят скоростта и се влачат след нея, след което тя отново изключва и тръгват.

"Предполага се, че тя ще каже "Добре, момчета – кой ще бъде?"

"Колебя се да използвам думата "води", но тя определено ги води физически."

Д-р Гил разказва, че изследователите са наблюдавали поведението около 15 минути, преди да напуснат китовете.

"Това е огромен разход на енергия за тези животни."

Няма много храна в последния ъпуелинг

Ъпуелинг. Кредит: Wikimedia Commons

Всяка година, в последните дни на декември, чак до май редовно случва едно загадъчно, уникално събитие край югозападния бряг на Австралия - ъпуелинг Бони.

Ъпуелинг Бони (Bonney Upwelling) започва като система от ноемврийските югоизточни ветрове, носещи студени антарктически води в Южния океан. След като тези дълбоки води достигнат континенталния шелф, те се задвижват вертикално, излизайки на повърхността на 50 км от плажа на нос Яфа и чак на юг до Портланд, Виктория.

Крайбрежните води падат до 14-15 градуса по Целзий – най-студените в Австралия през този период. Плажът изглежда сякаш свети с мътно-зелен цвят. Това е така, защото студената вода, която пристига, носи богати хранителни вещества на морската повърхност, стимулирайки висока производителност и екологична активност за много растения и животни - водите се пълнят със сини китове, пингвини и морски тюлени, които идват да се хранят с риба.

Ъпуелинг Бони.

Но д-р Гил съобщава, че "чудовищият" ъпуелинг тази година не е донесъл очакваното изобилие от храна за морските животни.

"[Женската] наистина изглеждаше малко кльощава – гръбнакът й беше доста подчертан – но другите две животни наистина изглеждаха доста добре охранени", разказва изследователят.

"Но да, това е нещо, за което сме загрижени."

Д-р Гил отбелязва, че тази година "не е добра за животните" в зоната на ъпуелинг.

"Трудно е да намерим сини китове [и] се борим да открием пасажи крил", споделя ученият.

"Знам, че тази година риболовците на риба тон от Порт Линкълн не намират рибата на обичайните им места. Ловците на скални омари около Порт Мак отчитат не много добър сезон. Този ъпуелинг трябва да се установи в дълбочина, да се затопли малко и да остави хранителните запаси да се развият, но това не изглежда да се случва тази година."

Източник: Blue Whale Study spots males racing in rarely seen courtship ritual off SA coast, ABC South East SA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !