Екологичното бъдеще на осветлението: Светещи растения (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 декември 2017 в 11:39 5539 0

Изследователи от Масачузетския технологичен институт работят активно по създаването на светещи растения, които биха могли да заместят не само настолните лампи, но и уличното осветление в близко бъдеще.

Представете си растение, което свети като фенерче и може да ви позволи да четете на тъмно, без да харчите пари за електричество. Тези растения могат да се отглеждат навсякъде, за да осигурят меко нощно осветление без обемисти лампи и жици. Тази прекрасна фантазия може да се превърне в реалност в близко бъдеще. Група от изследователи от Масачузетския технологичен институт се опитват да я реализират.

Но как може да се накара растение да свети?

Биологичната луминесценция често се среща в дивата природа. Учените от Технологичния институт в Масачузетс успяха да накарат някои растения да светят с помощта на ензима на светулките, наречен луцифераза. При насекомите тя се свързва с друго химично вещество, луциферин, който предизвиква реакция, излъчваща светлина. Изследователите успяа да имплантират и двата компонента в листата на растения, което ги накара да излъчват бледа светлина.

Изследователите смвтат, че ще могат да подобрят тази реакция до такава степен, че растениятадае могат да осветяват цели помещения. Те смятат, че след време светещи дървета могат да заменят уличното осветление, което ще спести енергия и пари.

Технологията на MIT не разчита на генетични модификации, учените искат просто да интегрират светлинно-белтъчните протеини директно в растенията. Според техните прогнози в близко бъдеще ще могат да увеличат яркостта на растенията и да подобрят настоящия метод за имплантиране на протеини. Сега протеините влизат в листата след накисване в разтвор, пълен с наночастици, под високо налягане, както и при пръскане и специално оцветяване.

Разбира се, в момента светещите растения не могат да се конкурират с огромния пазар на осветителни технологии. Въпреки това, в бъдеще, ако проектът се осъществи и навлезе на пазара, ще бъдат доволни не само феновете на екологосъобразните технологии, но и тези, които биха желали да намалят сметките си за ток.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !