Синтезирана е най-малката светеща биомолекула

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 януари 2015 в 18:38 5905 1

Кредит Hopcroft/UAF/NOAA/CoML

Metridia longa

Биофизици от Красноярск са синтезирали най-малката светеща молекула луцифераза в света от морското раче Metridia longa. Резултатите от изследванията на учените са публикувани в списание Biochemical and Biophysical Research Communications - съобщава Сomputerra.

"Това е най-малката по размер луцифераза от всички известни до момента, освен това бе показано, че протеинът е с изключително висока активност и екстремна термостабилност," - каза Марина Ларионова, аспирант и съавтор на статията.

Учените успели да отделят протеина като вкарали ген на луцифераза във вирус, което впоследствие въвели в клетки на гъсеници. Самият протеинов ген, учените са идентифицирали преди няколко години по време на изследване, проведено от Института по биофизика на Сибирския клон на Руската академия на науките.

Както отбелязват учените, техният метод за получаване на молекула на луцифераза, няма аналог в света. Получените молекули могат да се използват в медицински анализи и диагностика, където методът може да замени радиоактивните маркери. Учените се опитват да променят емисионния спектър на протеина от син към червен, което ще помогне по-добре да се визуализират белязаните тумори.

Морските ракообразни отделят протеини луцифераза в морската вода, когато се защитават от хищници. Заради този протеин свеята морските ракообразни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2015 в 12:03

ха ха ха. Ама тяхна ли е апаратурата с която са работили както и митодът? Ето вредата когато Западът снабди Русия и Китай с технологични средства и методи.