Езерото Туз в Турция се оцвети в червено. Долетяха фламинго

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 юли 2015 в 14:08 13373 1

Кредит Murat Öner

Езерото Туз.

Езерото Туз, второто по големина в Турция, се е оцветило в червено и сега на него долитат да се хранят птици фламинго. Фотографът Мурат Енер (Murat Öner) е заснел червеното езеро.

Туз означава солено езеро и е разположено в Централен Анадол. Площта му е 1665 кв.км. Поради прекомерната соленост на езерото, то е покрито със синкав лед през зимата, а през лятото е бяло. Сега по-голямата част от него е оцветена в червено.

Причината за това необичайно явление, обяснява авторът на материала в Hurriyet Daily News, е разцветът на едноклетъчните водорасли Dunaliella Salina. Този вид едноклетъчни зелени водорасли живее в силно солени води. Усещайки намаляване на солеността, водораслите Dunaliella се защитават произвеждайки глицерин и витамин А, който е в състава на съединение, известно като бета-каротин. То оцветява водата.

Но според Аарон Орен в "100 години изследвания на Dunaliella: 1905-2005" (A hundred years of Dunaliella research: 1905–2005), цветът на езерото се дължи на други микроскопични създания от семейството на археите - халобактериите.

Dunaliella salina. Снимка:A hundred years of Dunaliella research: 1905–2005

Мехмет Саит Кеоуджу (Mehmet Sait Koyuncu), ръководител на научните изследвания на солените полета в областта, заяви, че дъждовете тази година са били необичайно силни, което се отразява на концентрацията на сол в езерото. Според Кеоуджу, Dunaliella ускорява образуването на сол в езерото, а бета-каротинът не влияе на цветът на солите.

Езерото Туз. Снимка: Murat Öner

Въпреки че бета-каротина е невъзможно да се добива директно от езерото, например за козметични цели, защото е полезен за околните фауна. А още през 60-те години има успешни опити промишлено да се отглежда Dunaliella Salina

Dunaliella Salina служи за храна за ракообразни от вида Artemia Salina, а с тези рачета се хранят птиците фламинго които, от своя страна, също оцветяват в розово перата си.

Фламинго на езерото Туз. Снимка: www.radikal.com.tr 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.07 2015 в 18:42

Нещо преводът от турски език не е баш ашколсун. Ще си помисли дедо поп че нямаме хора дето да знаят турски език.