FDA одобрява лекарство срещу затлъстяване, което помага на хората да намалят теглото си с 15%

Ваня Милева Последна промяна на 07 юни 2021 в 10:18 12527 0

Това изображение, предоставено от Novo Nordisk в петък, 4 юни 2021 г., показва пакет инжекционни писалки за семаглутидното лекарство на компанията, наречен Wegovy. В петък Администрацията по храните и лекарствата заяви, че тази нова версия на популярно лекарство за диабет може да се продава като лекарство за отслабване в САЩ. Кредит: Novo Nordisk

От американскaта агенция по храните и лекарстват FDA заявиха в петък, че нова версия на популярно лекарство за диабет може да се продава като лекарство за отслабване в САЩ.

Регулаторът одобри лекарството Wegovy, версия с по-високи дози на лекарството за диабет Novo Nordisk, семаглутид, за дългосрочно контролиране на теглото.

Във финансирани от компанията проучвания участниците, приемащи Wegovy, са показали средна загуба на тегло от 15%, около 15 килограма. Участниците отслабват стабилно в продължение на 14 месеца преди да стигнат плато. В контролната група за сравнение, която получава фиктивни инжекции, средната загуба на тегло е около 2,5% или малко под 6 килограма.

„Със съществуващите лекарства ще получат може би 5% до 10% намаляване на теглото, понякога дори не толкова“, коментира д-р Харолд Бейс, (Harold Bays), медицински директор на Изследователския център за метаболизъм и атеросклероза в Луисвил. Бейс, който е и главен научен ръководител на Асоциацията по медицина на затлъстяването, помага за провеждането на проучванията на лекарството.

В САЩ повече от 100 милиона възрастни - около 1 на всеки 3 - страдат от затлъстяване.

Отпадането дори на 5% от теглото на човек може да донесе ползи за здравето, като повече енергия, кръвно налягане, нива на кръвна захар и холестерол, но това количество често не удовлетворява пациентите, които са фокусирани върху намаляване на тегло, разказва Бейс.

Според Бейс Wegovy изглежда далеч по-безопасно от предишните лекарства за затлъстяване, които се провалят заради проблеми с безопасността. Най-честите нежелани реакции на Wegovy са стомашно-чревни проблеми, включително гадене, диария и повръщане. Те обикновено отшумяват, но карат около 5% от участниците в проучването да спрат да го приемат.

Лекарството носи потенциален риск за тип тумор на щитовидната жлеза, така че не трябва да се приема от хора с лична или фамилна анамнеза за определени тиреоидни и ендокринни тумори. Wegovy също носи риск от депресия и възпаление на панкреаса.

Wegovy (произнася се wee-GOH'-vee) е синтезирана версия на чревния хормон, който ограничава апетита. Пациентите го инжектират ежеседмично под кожата си. Подобно на други лекарства за отслабване, то трябва да се използва заедно с упражнения, здравословна диета и други стъпки като водене на хранителен дневник.

Датската компания не разкрива цената на Wegovy, но заявява, че ще бъде подобна на цената на нейния Saxenda, лекарство за отслабване, инжектирано ежедневно, което сега обикновено струва над 1300 долара на месец.

Д-р Арчана Садху (Archana Sadhu), ръководител на диабетната програма в Хюстънската методистка болница, обяснява, че полезността на Wegovy "зависи от цената". Тя отбелязва, че плановете за здравно осигуряване на пациентите понякога не обхващат лечение за отслабване, така че скъпите лекарства остават недосъпни.

Това изображение, публикувано от Novo Nordisk в петък, 4 юни 2021 г., показва инжекционна писалка за лекарството семаглутид на компанията, наречена Wegovy. В петък Администрацията по храните и лекарствата заяви, че тази нова версия на популярно лекарство за диабет може да се продава като лекарство за отслабване в САЩ. Кредит: Novo Nordisk

Садху, която няма връзка с Novo Nordisk, планира да прилага Wegovy за пациентите си със затлъстяване и диабет тип 2. То ще накара пациентите да се почувстват сити по-рано и увеличава отделянето на инсулин от панкреаса, за да контролира кръвната захар, обяснява тя. Това ще мотивира пациентите да спортуват и да се хранят по-здравословно, добавя тя.

Появата на Wegovy е част от тенденцията производителите на сравнително нови лекарства за диабет да ги тестват за лечение на други състояния, често срещани при диабетици. Например популярните лекарства за диабет Jardiance и Victoza на Novo Nordisk вече имат одобрения за намаляване на риска от инфаркт, инсулт и смърт при сърдечно болни.

Novo Nordisk също разработва версия на хапчета.

Източник: FDA approves obesity drug that helped people cut weight 15%
Linda A. Johnson, medicalxpress

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !