Фридрих II - императорът орнитолог

Ваня Милева Последна промяна на 26 декември 2022 в 00:01 2703 0

По Коледа, на 26 декември 1194 г. е роден един забележителен император на Свещената Римска империя, син на Хенрих VI и внук на великия Барбароса. Роден е в Апулия от преди това дълго бездетната Констанс Сицилианска, която го ражда на 40 години в присъствието на множество свидетели. Дадено му е името Фридрих Роже на дядовците си Фридрих I Барбароса и крал Роже II Сицилиански.

Фридрих II Хоенщауфен владее Свещената Римска империя, обединяваща Германия и Италия. Неговото управление е период на ожесточени конфликти с Папската държава и италианските градове-държави - отлъчван е три пъти от църквата от различни папи. Предвожда Шестия кръстоносен поход, завоюва Светите земи и се коронясва за крал на Йерусалимското кралство

Фридрих II е многоезичен образован човек, който води кореспонденция с учени и ги покровителства. Водил е битки с папството, но иначе е практикувал религиозна толерантност и е общувал с учени евреи, мюсюлмани и християни.

Интересите му обхващат много науки, особено естествената история. Той е поддържал менажерия, в която в различни периоди имало не само маймуни и камили, но и жираф и слон.

Забележителният му принос към научната орнитология е шесттомният труд "De arte venandi cum avibus" (ок. 1244-48 г.). В допълнение към някои изследвания на соколарството, той представя собствените си наблюдения (вместо да затвърждава общоприетите знания от слухове) със забележки за стотици видове птици, с обобщения за тяхното поведение, анатомия и физиология. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !