Голите земекопи нападат други колонии и отвличат малките им

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 15 октомври 2020 в 00:04 3171 0

Кредит flickr/ Benny Mazur under the terms of cc-by-2.0.

Гнездо на голи земекопи.

Голите земекопи (Heterocephalus glaber) дълго време са считани за дружелюбни животни, тъй като са един от малкото бозайници, които живеят в еусоциални колонии, подобно на пчелите, при които има развита йерархична структура от работнички и една царица. Ново изследване, публикувано в Journal of Zoology, разкрива, че понякога представители на една колония нападат съседните и дори отвличат малките им.

Екип, ръководен от Стан Брод (Stan Braude) от Университета Уошингтън, забелязва това поведение още в началото на 1990-те години, но без достатъчно развити генни технологии, за да подкрепят с данни твърдението си, учените не успяват да докажат откритието си. Тези ранни наблюдения идват като част от изследване на голите земекопи в Националния парк Меру в Кения, където учените предполагат, че 26 колонии разширяват териториите си, завземайки съседни гнезда. За да изследват своята теория те улавят и маркират цели колонии, за да проследят къде ще ги откриват година след година.

Четири години по-късно екипът открива, че една от цариците има наранявания по лицето. Верните работници никога не биха нападнали царицата си, затова учените предполагат, че раните показват, че друга колония е нападнала гнездото. Маркирайки животните от двете колонии, на следващата година те откриват, че две малки от колонията на наранената царица живеят вече като работници в гнездото на нападащата колония. Изненадани от това откритие, изследователите първоначално го отдават на човешка грешка при маркирането на животните.  

С развитието на технологиите и възможностите за генетичен анализ, взимайки проби от тъкани, екипът успява да потвърди, че тези малки наистина са отвлечени от друга колония. Към този момент заложниците са напълно интегрирани като работници в новата си колония, което е разлика между тези животни и мравките, които отвличат млади на други видове и насилствено ги превръщат в роби.

Според учените техните открития подкрепят идеята, че агресията и нападенията, наблюдавани в лабораторни колонии, показват, че директното агресивно съревнование за ресурси може да е движеща сила в цялата колония. Резултатите също потвърждават, че нападащите колонии може да отвлекат малки, които да интегрират като работници. 

Източник: IFLScience - Naked Mole-Rats Will Invade Other Colonies And Steal Their Pups, Study Finds

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !