Граховите растения могат да вземат решения дали да „поемат риск“

Те нямат централна нервна система, но това не пречи да мислят по свой собствен начин

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 юли 2016 в 10:00 5597 1

Кредит loghouseplants.com

Граховите растения нямат нервна система, но според ново изследване те умеят да преценят опасността за съществуването си и да преценят дали обстоятелствата налагат да се поеме риск. Те са дори „шокиращо умни“, разказва Рhys.org.

Изследването е публикувано в Current Biology.

Международен екип учени от Великобритания и Израел установил, че грахът е първото растение без нервна система, което изглежда "разбира" риска и дори може да взема решения въз основа на това "знание". Това означава, че то може да избере ситуация, при която може и да не получава много хранителни вещества, но е по-безопасен избор за живота му или ще рискува, ако оцеляването му е в опасност.

Източник: Pea Plants Show Risk Sensitivity/ Current Biology 

Снимката показва експеримента, използван за определяне дали грахови растения претеглят рисковете при вземането на решение как да растат. Източник: Hagai Shemesh

За да потвърдят своята хипотеза, в поредица от експерименти, учените разделят корените на всяко растение между две саксии, в които имат равни средни концентрации на хранителни вещества, но когато в едната саксия има постоянно ниво, а в другата - променливо ниво, въпросът е дали растенията ще "предпочетат" да пуснат повече корени в едната или другата саксия.

Снимката показва как граховото растение се отглежда в две саксии и претегля рисковете при вземането на решение как да расте.Източник: Hagai Shemesh

Растенията избират саксията с променливото ниво (т.е. ще рискуват), когато средното ниво на хранителни вещества е ниско, и саксията с постоянното ниво хранителни вещества (т.е. няма да рискуват), когато средното ниво на хранителни вещества е високо.

Това е така, защото когато средното ниво на хранителни вещества е под това, което е нужно за растението, за да оцелее, променливият вариант поне предлага възможност за късмет. От друга страна, когато средните условия са добри, е по-"разумна" безопасната опция.

Изследователите открили, че това е точно направили граховите растения.

Източник: Hagai Shemesh

„Сложното и интересно поведение на граха може да бъде теоретично предсказано като биологична адаптация. Тепърва ще проведем още експерименти, за да разберем как видът е еволюирал до такава степен, че да може да се пригоди към най-различни условия на живот“, коментира водещият автор на изследването д-р Алекс Каселник (Alex Kacelnik) от Оксфордския университет.

Учените изразяват своята изненада от констатациите, според които граховото растение наистина умее да взема решения и да поема рискове за съществуването си, както животните и хората.

Това откритие предполага, че растителните видове са доста по-интелигетни, отколкото предполагаме, и много добре знаят как да използват възможностите си, за да оцеляват при различни условия.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

06.07 2016 в 11:28

Май е неправилно да се говори за интелигентен избор.

"...грахът е първото растение без нервна система, което изглежда "разбира" риска и дори може да взема решения въз основа на това "знание"..."

"Изборът" е чисто физически процес, при който има взаимодействие между падащото лъчение (в/у "зелената" част на растението - външна среда), генетичната памет-връзки за структурни превръщания от семето, еволюционно изградена и от Корените - също внасят външна за растението информация от разпад на връзките в хранителната среда.
Тази "тройна" информация непрестанно се обменя посредством проводящите: тъкан+течна среда и при надпрагов потенциал, гените "решават" какво ще се превръща от едно в друго.
Процесите се диктуват от смесване и обмен на информация, съдържаща се във фотоните. Промяната на средата от корен-инфо предизвиква ген-реакция за структурни изменения - за постигане на равновесие - устойчивост на структура във времето... Няма мисъл - има реакции - физически (и химически за разпад).